Fouten onderzoeksmissie MH17

Leider bergingsoperatie: Rampgebied in vijf dagen doorzocht

03 september 2014 17:37 Aangepast: 03 september 2014 20:24
Beeld © RTL Nieuws

Correspondent Jeroen Akkermans sprak in Oekraïne met Alexei Migrin, het hoofd van de reddingsdienst van de stad Donetsk, die leiding gaf aan de Oekraïense bergingsoperatie. Hij zegt zelf nooit contact gehad te hebben met Nederlandse onderzoekers. Migrin zegt er verder zeker van te zijn dat er geen resten meer in het rampgebied liggen.

Lees hier een uitgebreide samenvatting van het interview.

Hoe laat hoorde u van de ramp en hoe hebt u daarop gereageerd?
Een beambte die toen dienst had in de regio Donetsk heeft me gemeld dat er een vliegtuig in de buurt van Sjachtinsky was neergestort. Vastgesteld was dat het om een Boeing ging. Ik hoorde het rond 18:00 uur. Ik was toen in stad de Volnovacha. En van daaruit ging ik naar het rampgebied het dorp Hrabove.

Was toen al duidelijk dat het om een passagiersvliegtuig ging?
Onze beambte kreeg het bericht over een Boeing, maar of dat een passagiersvliegtuig was of niet, was nog niet duidelijk. Maar dat het een Boeing was en dat die neergestort was, was zeker. Daarom werd een beslissing genomen om naar het rampgebied te vertrekken en om de onderzoekswerkzaamheden op te starten.

En u bent er zeker van dat alle lichaamsresten gevonden zijn?
Ik ben er zo zeker van, omdat de onderzoekswerkzaamheden vijf dagen hebben geduurd. Het oppervlak van 160 vierkante kilometer is doorzocht. We beseften dat er niemand meer gevonden ging worden. En in het centrum van het rampgebied hebben we alles doorlopen. Mijn mensen waren heel serieus. Ze liepen als een ketting. De afstand tussen de mensen was 80 tot 90 centimeter, omdat ze tussen de zonnebloemen, mais en het hoge gras moesten lopen. Sommige gebieden hebben we 3 tot 4 keer doorzocht om er zeker van te zijn dat er geen lichamelijke resten achterbleven.

Wat is er met de lichamen gebeurd?
We hebben ze overgedragen. We hebben ze in de auto’s geladen en daarna in de koelwagens gelegd. We hebben ze er allemaal ingelegd. En daarna werden ze, voor zover ik weet, naar de stad Charkov vervoerd. En daarna werden ze naar Nederland vervoerd. Deze informatie heb ik uit het nieuws.

Betekent dat dat alle lichamen in Charkov zijn aangekomen?
Waarschijnlijk wel. Ik kan het niet met zekerheid zeggen of ze allemaal goed aangekomen zijn. Ik weet dat we tijdens de onderzoekswerkzaamheden 282 lichamen hebben gevonden en dat we ze allemaal hebben overgedragen. Waarschijnlijk zijn ze aangekomen.

En 87 lichaamsdelen.
Ja, en 87 lichaamsdelen. Ze werden apart gelegd en elke lichaamsdeel is in een aparte zak gedaan.

En hoe heeft u dat gedocumenteerd?
Onze missie was: vinden en bergen. Wat betreft documentatie: er waren politie-experts die daarmee bezig waren. Ze hebben bepaalde aktes opgesteld en in elke zak hebben we die toegevoegd.

En wat gebeurde er met die lijsten?
Met deze documenten? We hebben ze in de zakken gedaan en ze zijn met de lichamen meegegaan. Elk document is in een rubberen handschoen gestopt. Een gewone rubberen handschoen, die ook door chirurgen gebruikt wordt. In een dergelijke rubberen handschoen werden de documenten gewikkeld en we hebben ze samen met de lichamen in de zakken gelegd.

Waar zijn de lijsten nu?
Dat weet ik het niet. We hebben geen lijsten bijgehouden. We moesten het aantal lichamen tellen. Voor de duidelijkheid: we telden de lichamen, de politie moest de vindplaats van de lichamen opschrijven en ze gaven ze aan ons. We hebben de documenten in de zakken gedaan.

Hebt u over de documenten ook met Nederlanders gesproken?
Ik heb met niemand daarover gesproken. U bent de eerste. Niemand heeft me tot de dag van vandaag geïnterviewd. Ik heb geen informatie gedeeld. Er werd geen informatie van me gevraagd.

Niemand heeft bij u informatie aangevraagd?
Ik heb geen aanvragen binnengekregen.

Vond u dat niet raar?
Ik weet het niet. In deze omstandigheden kan ik niet inschatten of dat raar is of niet. We hebben onze taak uitgevoerd. We hadden een taak: lichamen vinden. Dat hebben we gedaan. En documentatie is niet onze bevoegdheid, dat is voor de politie. Een andere dienst was ermee bezig.

Bent u telefonisch moeilijk te bereiken?
In principe niet. Ik heb ook met u telefonisch contact gehad. U kunt me wel vinden, als u wilt.

Hebt u contact met Australiërs en Maleisiërs gehad?
Als contactpersoon werd iemand anders aangewezen.

Vanuit?
Uit de regio Donetsk. Hij is de leidinggevende van onze dienst. Hij is met hen bezig geweest.

Met wie?
Met de missie die hiernaartoe kwam, met Nederlanders. Hij is met hen naar het rampgebied geweest. Voor zover ik weet gebeurde dat toen de onderzoekswerkzaamheden werden verhinderd door de militaire acties. Maar ze zijn toen wel ter plaatse geweest. Daar was ook één van de leidinggevenden, Sergei Michenko, die ook tijdens eerste uren na de vliegramp ter plaatse was.

Hij heeft wel met Nederlanders gesproken?
Ja, hij was toen ook daar.

ZIE OOK: Michenko: één keer met Nederlandse politie gesproken 

Tot nu toe hebt u niet met Nederlandse delegatie gesproken?
Nee, ik heb met hen niet gesproken.

Tot nu toe niet?
Tot nu toe niet. Maar is dat noodzakelijk? Hebben we ons werk gedaan? Ja, dat hebben wij gedaan. Wij hebben geen vragen aan de Nederlanders. Als Nederland wel vragen heeft dan zijn wij er klaar voor om die te beantwoorden.

(…)

Thumbnail

We hebben alle grondgebieden doorzocht, waar het gevaarlijk was en waar het niet gevaarlijk was. We hadden overal toegang.

Wat bedoelt u?
Het hele rampgebied. Bijvoorbeeld het dorp Roszypne. Daar heeft Michenko vier keer dezelfde plaats doorzocht om er zeker van te zijn dat er niks meer ligt. Rond Hrabove hebben we ook alles vier keer doorzocht. En elke keer hebben we er nieuwe mensen bij betrokken. Zodat ze met een verse blik alles opnieuw konden bekijken. Het waren dus niet elke keer dezelfde mensen. Als een groep mensen op een dag in Hrabove heeft gezocht, dan werden er de volgende dag juist andere mensen daar ingezet.

(…)

We hadden ook een kaart die in zones werd verdeeld: in totaal zeven zones. Alle zeven zones werden doorzocht. Sommige zones hebben we drie tot vier keer doorzocht. Sommige zones, vooral waar lichamen werden gevonden, zijn meerdere keren doorzocht. We hebben erop gelet dat we niets misten, daarom waren we genoodzaakt om dezelfde plaatsen een aantal keren opnieuw te doorzoeken.

Waren jullie bezig de bagage te verzamelen?
Met de privé-eigendommen bedoelt u? We hebben spullen die vlakbij lagen op één plaats verzameld en we hebben ze aan de politie gegeven. We hadden geen doelstellingen over bagage. Ons doel was lichamen te verzamelen, en die in de zakken te bergen. De politie heeft zijn eigen proceshandelingen uitgevoerd. En verder moesten we die inladen in de wagons.

Werden gegevens aan Nederlanders doorgegeven?
Ik weet het niet of ze aan Nederlanders werden doorgegeven of niet.

Maar u persoonlijk hebt niets doorgegeven?
Ik heb niet met Nederlanders gesproken, zoals ik al zei, u bent de eerste Nederlander met wie ik praat.

De missie wil graag terugkomen naar de rampplaats. Denkt u dat dat zinvol is?
Nee, ik denk dat het geen zin heeft. Absoluut geen enkele zin. Omdat wij ons werk goed gedaan hebben. Nogmaals, er werd op een groot oppervlak gezocht. Er waren genoeg mensen bij betrokken om ervan overtuigd te zijn dat er op de plek van de vliegramp geen lichamen meer zijn.

Kunt u nog een keer herhalen wanneer, op welke datum, en waarom u de onderzoekswerkzaamheden heeft stopgezet?
Op de 21ste om 13:00 uur werden alle onderzoekswerkzaamheden stopgezet. Het grondgebied van de vliegramp was doorzocht. Sommige zones waar lichamen werden gevonden zijn twee, drie of vier keer doorzocht. Nadat hoofdofficiers meldden dat ze klaar waren met hun werkzaamheden werd een beslissing genomen om de zoekmissie af te ronden. Toen konden al onze eenheden zich terugtrekken.

(…)

Alle documenten waarmee we hebben gewerkt, de kaarten, alle schema’s, liggen bij ons in de regionale staf. Als dat nodig is kunnen we ze beschikbaar stellen en laten zien.

Zijn ze in Donetsk of in Kiev?
In Donetsk.

ZIE OOK:
Fouten bij Nederlandse zoektocht slachtoffers MH17
Hulpdiensten Oekraïne: Geen lichaamsresten meer op rampplek
Leider bergingsoperatie: Rampgebied in vijf dagen doorzocht
Brandweercommandant: We hebben 282 lichamen ingeladen

DOCUMENTEN:
Logboek Oekraïense bergingsmissie slachtoffers MH17
​Bedankbrief Nederland aan Oekraïense functionaris

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore