Fouten onderzoeksmissie MH17

Hulpdiensten Oekraïne: Geen lichaamsresten meer op rampplek

03 september 2014 17:37 Aangepast: 03 september 2014 19:20
Beeld © RTL Nieuws

Twee leidinggevenden van de Oekraïense hulpdiensten zeggen dat een nieuwe Nederlandse missie om naar lichamen te zoeken in het rampgebied, 'geen zin heeft'. Zij zijn ervan overtuigd dat er geen lichamen en lichaamsresten achtergebleven zijn.

RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans sprak met Alexei Migrin (hoofd reddingsdienst Donetsk, die leiding gaf aan de Oekraïnse bergingsoperatie) en Sergei Michenko (brandweercommandant van Torez).  In een logboek over de werkzaamheden van een bergingsteam van Oekraïne staat dat in de vijf dagen na de ramp honderden mensen het gebied hebben uitgekamd.

ZIE OOK: Logboek Oekraïense bergingsmissie slachtoffers MH17

'Ze liepen als een ketting'
Volgens Migrin werd er in die dagen 160 vierkante kilometer doorzocht. "Er waren genoeg mensen bij betrokken om ervan overtuigd te zijn dat er op de plek van de vliegramp geen lichamen meer zijn. We beseften dat er niemand meer gevonden ging worden. Mijn mensen waren heel serieus. Ze liepen als een ketting. De afstand tussen de mensen was 80 tot 90 centimeter, omdat ze tussen de zonnebloemen, mais en het hoge gras moesten lopen. Sommige gebieden hebben we 3 tot 4 keer doorzocht om er zeker van te zijn dat er geen lichamelijke resten achterbleven."

Volgens de Oekraïeners hebben hun teams 282 lichamen en 87 lichaamsdelen geborgen. De bergers hebben de gevonden lichamen in auto's geladen, overgedragen aan de politie. De politie voegde vervolgens een document bij met informatie over onder andere de vindplaats. Vervolgens werden de lichamen en de resten in koelwagons gelegd.

Koelwagons werden bewaakt
Ook Michenko acht het onwaarschijnlijk dat er nog lichaamsresten liggen in het rampgebied. "Ik kan het niet uitsluiten maar wij hebben ons werk zorgvuldig gedaan. Wij hebben het terrein zorgvuldig doorzocht, maar ik kan niet garanderen dat er niets meer is. Ik denk dat het onwaarschijnlijk is. Wij hebben alles te voet uitgekamd."

"Ik weet het niet meer precies, maar de eerste dag hebben we 179 lichamen ingeladen, later iedere dag tussen de 30 en 50 lichamen. We hebben het bijgehouden en we hebben deze gegevens bewaard. Alles werd keurig bijgehouden en gecontroleerd."

Volgens Michenko heeft het bergingsteam de lichamen in de koeltrein gelegd. "Drie koelwagons konden volledig beladen worden, de vierde wagon voor de helft. Zodra een wagon was volgeladen, werd die afgesloten en onder bewaking gesteld."

ZIE OOK:

DOCUMENTEN:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore