Fouten onderzoeksmissie MH17

Fouten bij Nederlandse zoektocht slachtoffers MH17

03 september 2014 17:35 Aangepast: 03 september 2014 20:30
Beeld © ANP

De Oekraïense commandant die de eerste vijf dagen leiding gaf aan de berging van slachtoffers van de rampvlucht MH17 heeft nooit gesproken met de Nederlandse missie in het gebied. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

RTL Nieuws sprak voor het eerst met twee kolonels van de Oekraïense reddingsdienst over hun bergingswerk direct na de ramp. Uit die gesprekken blijkt dat de Nederlandse missie zelf is gaan zoeken zonder te beschikken over belangrijke informatie over de Oekraïense zoekactie. 

ZIE OOK: Hulpdiensten Oekraïne: Geen lichaamsresten meer op rampplek

Kolonel Alexei Migrin van de Emergency Services van de regio Donetsk was op 17 juli aan het eind van de dag de man die het bergingswerk naar de lichamen coördineerde. "Ik was de leider van de bergingsoperatie", stelt Migrin. Vijf dagen lang stuurt hij reddingswerkers, mijnwerkers en vrijwilligers aan die op zoek gaan naar de lichamen van slachtoffers van de vliegtuigramp.

Thumbnail

Sergei Michenko (L) en Alexei Migrin (R)

De brandweercommandant van Torez, Sergei Michenko, was als één van de eerste ter plaatse op de rampplek. Hij gaf operationeel leiding aan een team reddingswerkers dat op zoek ging naar lichamen in de buurt van Rozsypne. Ruim twee weken na de ramp heeft hij één keer een uur met twee Nederlandse politieagenten gesproken.

Dat gesprek verliep uiterst moeizaam, zegt Michenko, omdat de Nederlanders een slechte tolk hadden geregeld. Ook was hij niet goed voorbereid op het gesprek, omdat hij dacht een gesprek te hebben met vertegenwoordigers van de OVSE.

Informatie uit interviews
Premier Rutte beloofde op 18 juli dat 'de onderste steen boven' zou komen. Maar het gebrek aan communicatie met de Oekraïeners heeft gevolgen voor de Nederlandse missie:

  • De twee Oekraïense commandanten zeggen dat hun eenheden in de eerste vijf dagen na de ramp het rampgebied hebben uitgekamd. "Sommige gebieden hebben we 3 tot 4 keer doorzocht om er zeker van te zijn dat er geen lichamelijke resten achterbleven." De Nederlandse missie heeft vervolgens uitgebreid gezocht, maar vond weinig lichamelijke resten.
  • In de Tweede Kamer is gemeld dat er door de Oekraïners met 800 mensen is gezocht. Uit documenten die RTL Nieuws ontving blijkt dat er slechts één middag met zo'n grote groep is gezocht.
  • Kort na de ramp circuleren verschillende aantallen slachtoffers die geborgen zijn. Migrin zegt dat hij op 21 juli klaar was: 282 lichamen en 87 lichaamsdelen zijn volgens hem weggebracht (er zaten 298 mensen aan boord van MH17, red.). Maar ook hierover heeft hij nooit gesproken met de Nederlanders.

Kaarten en schema's
Kolonel Migrin vertelt dat bij ieder lichaam documenten zijn gevoegd, met onder andere informatie over de vindplaats van het lichaam. Maar de Nederlandse autoriteiten hebben hem daar niet over gesproken. "Ik heb met niemand daarover gesproken. U bent de eerste", zegt hij tegen RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans. "Niemand heeft me tot de dag van vandaag geïnterviewd. Ik heb geen informatie gedeeld. Er werd geen informatie van me gevraagd."

Ook waren er kaarten die de Oekraïeners de eerste dagen gebruikten voor het doorzoeken van het gebied. "Alle documenten waarmee we hebben gewerkt, de kaarten, alle schema’s, liggen bij ons in de regionale staf. Als dat nodig is kunnen we ze beschikbaar stellen en laten zien."

RTL Nieuws vroeg Migrin naar de beschikbare documenten. Daarop verwees hij ons door Aleksei Kostrubitsky​, administrateur van de hulpdiensten. Van Kostrubitsky ontving RTL Nieuws een brief, die hij op 30 augustus in handen kreeg. In deze brief bedankt de Nederlandse ambassade de Oekraïeners voor het werk en wordt verzocht om het zoekplan dat de Oekraïeners de eerste dagen hebben gehanteerd.

Reactie politie
In een reactie laat de Nationale Politie RTL Nieuws weten: "We noemen geen namen van contactpersonen (of herleidbaar) die wij gesproken hebben in de Oekraïne. We werken met alle betrokken partijen goed samen (zoekplan, feitenrelaas, kaartmateriaal) en hebben veel respect voor de wijze waarop er daar gewerkt is. Het genoemde zoekplan is in ons bezit."

ZIE OOK:
Fouten bij Nederlandse zoektocht slachtoffers MH17
Hulpdiensten Oekraïne: Geen lichaamsresten meer op rampplek
Leider bergingsoperatie: Rampgebied in vijf dagen doorzocht
Brandweercommandant: We hebben 282 lichamen ingeladen

DOCUMENTEN:
Logboek Oekraïense bergingsmissie slachtoffers MH17
​Bedankbrief Nederland aan Oekraïense functionaris

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore