Fouten onderzoeksmissie MH17

Politie: Veel respect voor werk Oekraïners

03 september 2014 17:32 Aangepast: 03 september 2014 18:33

Lees de complete reactie van de Nationale Politie op het nieuws van RTL Nieuws over de gebrekkige communicatie met het Oekraïense bergingsteam.

"Zoals eerder is aangegeven is in de eerste dagen na de ramp met vlucht MH17 meer gestructureerd en grondiger gezocht door de Oekraïense hulpdiensten dan in de eerste dagen werd aangenomen. Dat is gebeurd onder zware omstandigheden; de rampplek lag immers midden in oorlogsgebied met elkaar bestrijdende partijen. Dat hebben we ook een en andermaal aangegeven.

Over de eerste zoektocht is ook met de Oekraïense direct betrokkenen contact geweest. Onze eigen waarnemingen ter plaatse bevestigden het beeld dat er grondig is gezocht. Het internationale team heeft dat ook tijdens hun zoektocht op de rampplek gemeld. Deze zoektocht heeft overigens ook resultaten opgeleverd.

De door RTL genoemde aantallen van gevonden lichamen en lichaamsdelen bevestigen wij niet. Zolang het identificatieproces nog gaande is, doen wij geen uitspraken over het aantal gevonden stoffelijke resten. Op dit moment wordt zorgvuldig en gedegen onderzoek gedaan door het LTFO in Nederland. Pas als hun werk gereed is, kunnen we conclusies trekken.

Wij willen als de veiligheidssituatie het toelaat terugkeren. Om zelf nader onderzoek te doen en zeker te stellen dat eventuele menselijke resten en bezittingen worden geborgen en terugkeren naar de nabestaanden. Daar hebben zij recht op. Daarnaast is een terugkeer van belang voor het onderzoek naar de oorzaak en de daders

Zolang het identificatieproces nog gaande is doen wij geen uitspraken over het aantal gevonden stoffelijke resten. Dit vanuit piëteit naar de nabestaanden.

We noemen geen namen van contactpersonen (of herleidbaar) die wij gesproken hebben in de Oekraïne. Dit doen we niet uit veiligheidsoverwegingen (oorlogsgebied, en veiligheidsrisico’s). We hebben gesproken met alle voor ons relevante betrokkenen bij de zoektocht van de Oekareinse hulpdiensten.

We werken met alle betrokken partijen goed samen (zoekplan, feitenrelaas, kaartmateriaal) en hebben veel respect voor de wijze waarop er daar gewerkt is. Het genoemde zoekplan is in ons bezit. Een groot compliment is op zijn plaats. Er is goed werk gedaan door de betrokken mensen, waaronder gemeentehuizen, lokale politie en het rode kruis. Daar zijn we erg blij zijn. We werken nog steeds samen."

Nederland heeft op 6 augustus aangegeven nog terug te willen. Is dit nog nodig?

"We hebben nog niet het hele gebied doorzocht en willen zeker weten dat aannames kloppen. We gaan voor de 100 procent zekerheid."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore