Fouten onderzoeksmissie MH17

'Commandanten waren op hun mobiel uitgebreid te spreken'

03 september 2014 20:06 Aangepast: 03 september 2014 23:23
Beeld © RTL Nieuws

Volgens de Nederlandse missie was het heel moeilijk de leiders te vinden. Onze researchverslaggever Hester van Yperen heeft de commandanten van de bergingsmissie vrij eenvoudig gevonden.

"Het kostte mij een paar dagen. Met hulp van een Russische tolk hebben wij eigenlijk heel simpel de persdienst van deze Oekraïense reddingsdienst gevonden. En die heeft ons in contact gebracht met deze commandanten. En die konden we vervolgens - gewoon op hun mobiele telefoon - uitgebreid spreken. Beide heren geven aan dat zij ook direct na hun zoekactie prima bereikbaar waren en ook bereid zijn om informatie te delen."

ZIE OOK: Fouten bij zoektocht Nederlandse slachtoffers MH17

Van Yperen zegt dat daarmee de informatie van de overheid in een ander daglicht komt te staan. "De boodschap was: 'het is moeilijk, want het is oorlog. Maar we hebben er alles aan gedaan.' Nou, dan verwacht je op z'n minst dat de zoekmissie uitgebreid spreekt met deze kolonels, de sleutelfiguren in de eerste dagen. Dat is niet gebeurd."

Inmiddels zegt de politie alle relevante personen gesproken te hebben. "Uit veiligheidsoverwegingen willen ze niet zeggen met wie of wanneer. Maar ik heb één van de commandanten zojuist weer gebeld, maar hij zegt dat hij nog steeds geen contact met de Nederlanders heeft gehad."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore