Fouten onderzoeksmissie MH17

'Zoekactie had beter gepland kunnen worden'

03 september 2014 22:12 Aangepast: 03 september 2014 23:11

D66 en CDA vrezen dat er dubbel werk is gedaan nu de Nederlandse missie niet op de hoogte was welke delen van het rampgebied al doorzocht waren door de Oekraïense bergingswerkers. Ze eisen opheldering.

Voordat de Nederlandse missie ging zoeken in het rampgebied, hadden ze de gegevens van de Oekraïeners moeten hebben, vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Waarom hadden wij die kaarten niet toen wij begonnen met zoeken? Dat wil ik van de regering weten. Want als je weet dat het ene gebied wel is uitgekamd en het andere niet, dan ga je wellicht daar zoeken. De zoekactie had beter gepland kunnen worden."

ZIE OOK: Nederlanders zochten op plekken waar al lang gezocht was

Omtzigt heeft het kabinet opnieuw gevraagd om in kaart te brengen welk gebied is doorzocht en welke niet. Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is dat belangrijk voor eventueel toekomstig onderzoek op de rampplek. "Als we terug willen gaan, dan moet je die informatie wel hebben. Je moet geen dubbel werk doen." 

Sjoerdsma noemt het verbazingwekkend dat de Nederlandse missie tot nu toe nog geen contact heeft gehad met cruciale commandanten in Oekraïne die het onderzoek net na de ramp hebben geleid. 

Omtzigt: "Er komt nog een evaluatie, maar wat nu belangrijk is is dat er zeer veel families zijn wiens geliefde nog niet gevonden is. Er moet alles aan gedaan worden om te zorgen dat deze mensen alsnog thuiskomen. In Nederland, Maleisië en Australië." Ook Sjoerdsma vindt dat 'alles en iedereen' terug moet. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore