Kritiek op zorgautoriteit NZa

Zorgautoriteit onderzocht na zelfmoord klokkenluider

10 april 2014 08:12 Aangepast: 09 september 2014 14:14
Beeld © ANP

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat het functioneren van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoeken. Een medewerker pleegde zelfmoord na kritiek op het functioneren van de dienst.

De klokkenluider kreeg een slechte beoordeling en maakte volgens NRC Handelsblad bezwaar tegen zijn beoordeling. Daarbij voegde hij een dossier van 600 pagina's over het functioneren en de integriteit van de dienst. De informatie heeft hij volgens de NZA in twee jaar tijd verzameld.

ZIE OOK: Hoe open is jouw ziekenhuis over de sterftecijfers?

Daarin stelde de medewerker de zorgvuldigheid en de omgang met vertrouwelijke gegevens door de NZa aan de kaak. Zo zou er iets mis zijn met het veiligheid van het computersysteem van de dienst.

De NZa is verantwoordelijk voor het toezicht op zorginstellingen en doet onderzoek naar fraude. Een onafhankelijke onderzoekscommissie gaat nu de handelwijze en werksfeer van de NZa onderzoeken. 

In een reactie zegt de NZa volledig achter het besluit van Schippers te staan en geschokt te zijn door de tragische gebeurtenis. Dinsdag werd Schippers door de NZa geïnformeerd over de dood van de medewerker. Zij stelde toen meteen een onderzoekscommissie in.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore