Nederland

Burn-out nauwelijks teruggedrongen

11 september 2014 10:59 Aangepast: 11 september 2014 11:20

Nog altijd heeft één op de acht werknemers last van burn-outklachten. Twaalf procent van alle werknemers heeft het gevoel opgebrand te zijn.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Mensen met burn-out melden zich vaker langere tijd ziek en stoppen relatief vaker met werken. Overspannenheid en burn-out zijn de tweede meest voorkomende psychische aandoening bij de instroom in de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Bang voor consequenties
Tot zover weinig nieuws onder de zon. Opmerkelijker is de conclusie van het SCP dat mensen die kampen met burn-outklachten wel minder willen werken, maar dat vaak niet doen. Volgens het planbureau komt dat waarschijnlijk omdat mensen bang zijn voor consequenties als zij minder gaan werken.

ZIE OOK: Allochtonen hebben vaker burn-out

Volgens het SCP hebben mensen die thuiswerken minder snel last van burn-out. Eerdere onderzoeken suggereerden dat het zogenoemde Nieuwe Werken burn-out in de hand werkt, omdat mensen werk en privé daardoor minder goed kunnen scheiden. Volgens het SCP is daar geen sprake van omdat thuiswerkers enthousiaster zijn over hun werk en daardoor minder uitputting ervaren.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`