Nederland

Verkeersdeskundige: Inhaalverbod werkt niet

11 september 2014 11:45 Aangepast: 11 september 2014 11:56
Beeld © ANP

Een algeheel inhaalverbod op provinciale wegen is niet het juiste middel om het aantal verkeersdoden terug te dringen. Dat zegt verkeersdeskundige Gerard Tertoolen tegen RTL Nieuws.

Daarmee reageert Tertoolen op een plan van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Die wil dat inhalen op dat soort wegen wordt verboden of onmogelijk gemaakt. 

ZIE OOK: Wat vind jij? Moet er zo'n inhaalverbod komen op provinciale wegen?

"Het zou mooi zijn om alle 80 kilometerwegen veiliger in te richten", zegt Tertoolen, "maar dat kost veel geld en is niet haalbaar. Het alternatief, om inhaalverboden in te stellen, werkt ook niet. Ik vraag me af of het veiliger wordt met een inhaalverbod. Ik vermoed juist veel meer frustratie, bumperkleven en meer agressie."

Ook twijfelt Tertoolen of een verbod wel gehandhaafd kan worden. "Er zijn op veel snelwegen inhaalverboden voor vrachtwagens. Toch zie je ze op veel plekken inhalen, omdat er nauwelijks gecontroleerd wordt. Beter zou zijn om bij nieuw aan te leggen of aan te passen wegen wordt gekeken naar de veiligheidsrichtlijnen." Zo heeft Zeeland veel wegen aangepast om het aantal ongelukken terug te dringen. Dat werkt wel, maar kost veel tijd en geld.

RTL Nieuws
`