Politiek

Eerst pensioen opeten, dan bijstand: mag dat?

11 september 2014 13:52
Beeld © ANP

De gemeente Enschede wil dat bijstandsgerechtigden eerst hun pensioen opeten, voordat ze een uitkering krijgen. Kan dat zomaar?

1. Waarom wil Enschede dat?
De gemeente heeft bijna twee keer zoveel mensen in de bijstand als het landelijk gemiddelde. De gemeente, die opdraait voor de uitkeringen, wil compensatie van het ministerie, maar dan moeten ze wel maatregelen nemen om het beroep op de bijstand terug te dringen. Als mensen eerst hun pensioen moeten opeten, daalt het aantal bijstandsgerechtigden.

2. Kan het  zomaar?
Het hangt er vanaf over welk pensioen je het hebt. Het collectief pensioen dat werknemers  via hun  werkgever opbouwen, zit vast. Dat kan nooit eerder worden opgenomen. Wel is het bij veel  pensioenfondsen mogelijk om een paar jaar eerder met pensioen te gaan, bijvoorbeeld op je 62ste. In dat geval kan de werknemer vragen om eerder uit te keren. Of de gemeente mensen kunnen dwingen om van dat recht gebruik te maken, is niet duidelijk. Het ministerie zoekt uit of dat kan. Verder leggen veel mensen zelf een potje aan voor het pensioen. Ook dat mag alleen eerder worden opgenomen als vroegpensioen. Ook hiervan is niet duidelijk of de gemeente daar aanspraak op kan maken.

3. Hoe groot is de kans dat dit doorgaat?
Het ministerie moet beoordelen of de plannen passen binnen de wet. Het enthousiasme in Den Haag is in elk geval niet bijster groot. Het kabinet is juist het tegenovergestelde van plan: de bijstand mag niet komen aan de pensioenen die ZZP'ers opbouwen.

Wethouder Welman uit Enschede, die het plan bedacht, zegt in een persbericht dat hij het liever niet wil, maar met zijn rug tegen de muur staat. Het lijkt er meer op dat de wethouder deze drastische maatregel voorstelt om het ministerie te overtuigen van de ernst van de financiële situatie in zijn stad. Daar is hij in elk geval in geslaagd, hij heeft morgen een gesprek met staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. 

ZIE OOK: In de bijstand en actief op Marktplaats? Oppassen!

RTL Nieuws
`