Ga naar de inhoud
Terugbetalen kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag terugbetalen, hoezo?

Een op de drie ontvangers van kinderopvangtoeslag moet geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Gemiddeld gaat het om 2500 euro. Vijf vragen en antwoorden over het terugbetalen van kinderopvangtoeslag.

1. Wat gaat er mis?
Ontvangers van toeslagen krijgen meestal voorschotten. Als later blijkt dat zij te veel hebben ontvangen, moet worden terugbetaald. Afgelopen jaren was er veel aandacht voor de fraudegevoeligheid van dit systeem. Maar er zijn ook veel mensen die onbewust teveel geld ontvingen, en door de teruggevorderde bedragen in de financiële problemen komen. Afgelopen maanden is steeds duidelijker geworden dat er vooral bij de kinderopvangtoeslag grote problemen zijn.

2. Hoe werkt dat dan precies?
Als je door een andere baan bijvoorbeeld een hoger inkomen krijgt, heb je recht op veel minder kinderopvangtoeslag. Dat is ook het geval als je moeder een dag in de week de kinderen gaat opvangen. Als de wijzigingen niet worden doorgegeven, lopen de teveel ontvangen bedragen snel op. Uit de meest recente halfjaarrapportage van de Belastingdienst blijkt dat er in totaal nog 433 miljoen euro aan ten onrechte ontvangen kinderopvangtoeslag moet worden terugbetaald. De Belastingdienst bevestigt desgevraagd dat één op de drie ontvangers geld moet of moest terugbetalen. Het gemiddeld teruggevorderde bedrag is 2500 euro.

ZIE OOK: 'Medewerkers Belastingdienst moeten zelf ook toeslag terugbetalen'

3. Dat valt mee?
Niet als je een laag inkomen hebt. Bovendien gaat het vaak om véél meer geld. "Terugvorderingen van tienduizenden euro’s zijn dagelijkse kost, maar claims kunnen oplopen tot boven de ton", schreef staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dinsdag in zijn brief over de aanstaande belastinghervormingen. Volgens Wiebes is het niet alleen in het belang van de overheid dat het toeslagensysteem wordt verbeterd. "Want wie kan zich niet de familiedrama’s voorstellen in huishoudens waar grote bedragen aan voorschotten worden teruggevorderd?"

4. Maakt alleen Wiebes zich druk?
Zeker niet. Naar aanleiding van veel klachten is de Nationale Ombudsman deze zomer begonnen aan een onderzoek naar de problemen rond toeslagen. De kinderopvangtoeslag maakt daar deel van uit. Ook belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang Boink luidde in juli al de noodklok.

ZIE OOK: 'Honderdduizenden huishoudens moeten toeslag kinderopvang terugbetalen'

5. Wat wordt eraan gedaan?
De Belastingdienst hanteert sinds vorig jaar al strengere regels voor de toekenning van toeslagen, waaronder kinderopvangtoeslag. Daardoor wordt er minder snel ten onrechte toeslag uitgekeerd, en neemt naar verwachting ook het aantal terugvorderingen af. Maar in de toekomst gaat het hele stelsel op de schop. De overheid wil de toeslagen rechtstreeks gaan uitkeren aan de instellingen, op basis van vastgesteld inkomen van de ouders. Daarmee moet het probleem uit de wereld worden geholpen.

Bron: RTL Nieuws