Ga naar de inhoud
Terugbetalen kinderopvangtoeslag

'Medewerkers Belastingdienst moeten zelf ook toeslag terugbetalen'

Archieffoto

Het systeem van toeslagen voor kinderopvang is zó ingewikkeld dat het niet verwonderlijk is dat ouders soms te veel aan toeslagen hebben ontvangen. Medewerkers van de Belastingdienst moeten zélf soms geld terugbetalen, zegt Gjalt Jellesma van Boink.

Bij Boink, een belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang, komen veel meldingen binnen van ouders die in de problemen komen. Gjalt Jellesma was al wel langer op de hoogte van de problemen met de kinderopvangtoeslag: "Dat is echt een gigantisch probleem inmiddels. De regeling is erg complex, zo zeer dat zelfs medewerkers van de Belastingdienst toegeven dat het te ingewikkeld is en dat ook zij geld moeten terugbetalen."

ZIE OOK: 'Systeem kinderopvangtoeslag te ingewikkeld'

Jellesma noemt de actie van staatssecretaris Wiebes om alles nu terug te vorderen dan ook zwaar overdreven: "Ik denk dat de fraude met de toeslagen, waarbij mensen die niet werkten toch grote bedragen ontvingen, geen maatstaf mag zijn om hardwerkende ouders nu in grote financiële problemen te brengen."

'Te goeder trouw'
Het uitgangspunt voor het terugvorderen van toeslagen moet volgens Jellesma zijn of ouders te goeder trouw of niet hebben gehandeld. "Er verandert per jaar zo veel voor sommige ouders; verhuizing, andere baan, minder werken. Daar moet de toeslag voor gecorrigeerd worden. Maar het kan ook misgaan door vormfouten of procedures. Dat kan dan tot vijf jaar teruggaan, bij kinderdagverblijven die nu niet eens meer bestaan."

ZIE OOK: Kinderopvangtoeslag terugbetalen, hoezo?

Bron: RTL Nieuws