Ga naar de inhoud
Terugbetalen kinderopvangtoeslag

'Systeem kinderopvangtoeslag te ingewikkeld'

Kinderen op de kinderopvang.

Een tegenvaller voor veel gezinnen: één op de drie huishoudens heeft - onbedoeld - te veel kinderopvangtoeslag aangevraagd. "Het systeem is te ingewikkeld, mensen maken fouten. Het is nogal een formulierenboel."

Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën tegen RTL Nieuws. In totaal is er 1,6 miljard te veel uitgekeerd in de periode 2009-2012. 433 miljoen euro daarvan is nog niet terugbetaald. Het gaat om honderdduizenden gezinnen, die een hoger inkomen hadden dan ze aan de Belastingdienst hadden opgegeven.

De Belastingdienst probeert dit geld nu terug te krijgen van de burgers. Het kan gaan om duizenden euro's, maar in sommige gevallen gaat het om tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro's, zegt Wiebes.

ZIE OOK: Miljoenen euro's aan toeslagen niet terug te krijgen 

"De getallen tonen goed aan waarom we de kinderopvangtoeslag anders moeten gaan organiseren. Het is heel ingewikkeld. De kinderopvangtoeslag die je krijgt hangt van heel veel dingen af. Van je inkomen, van het aantal uren toeslag, van de kosten per uur. Dat zijn allerlei dingen die veranderen gedurende dat jaar waardoor het bedrag waar je recht op hebt verandert. Mensen houden dat niet altijd bij, het is ook te ingewikkeld."

Vaak geen fraude
Wiebes wil af van het huidige systeem. "We hebben een systeem gemaakt, wat voor burgers te ingewikkeld is. Vaak is er geen sprake van fraude", zegt Wiebes. Volgens de staatssecretaris gaat het toeslagensysteem op de helling bij de herziening van het belastingstelsel. Wiebes zegt snel hierover in gesprek te gaan met partijen. De nieuwe belastingplannen van het kabinet moeten de kans verkleinen dat nog eens zoveel geld achteraf moet worden teruggehaald. 

De overheid loopt zelf ook tegen een financiële tegenvaller aan: verwacht wordt dat 60 miljoen euro niet meer terug te krijgen is.

Bron: RTL Nieuws