Nederland

Megaheffing voor basisscholen om vergoeding overblijfouders

20 september 2014 18:15 Aangepast: 21 september 2014 10:37

De Belastingdienst legt basisscholen honderdduizenden euro's naheffingen op voor de vergoeding die zij betalen aan overblijfouders. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Volgens de Belastingdienst is de vergoeding die de scholen betalen te hoog om als vrijwilligersvergoeding te worden gezien. De Belastingdienst ziet de overblijfouders daarom als werknemers en de scholen moeten alsnog loonheffing betalen.

ZIE OOK: Wachtlijsten psychiaters veel te lang

Vier katholieke basisscholen in Vleuten en De Meern kregen een aanslag van de Belastingdienst binnen van in totaal 200.000 euro. De aanslag is betaald, met pijn in het hart, zegt voorzitter Jeroen Hoogerwerf. "Van dat bedrag kan ik vier leraren aanstellen."

'Flauwe manier van rekenen'
Ook zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen kregen eerder dit jaar een naheffing van in totaal 300.000 euro in de bus. De scholen betalen de ouders tien euro per overblijfbeurt. De maximaal toegestane belastingvrije vergoeding voor vrijwilligers is 4,50 euro per uur.

Directeur Nelleke Deelen-Geuze vindt de manier van rekenen van de Belastingdienst flauw. "Er komt meer bij kijken dan een uurtje op het schoolplein rondlopen", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Je praat ook over cursussen, vraagt mensen op andere momenten naar school te komen. Je wilt een brede inzet, een vrijwilligersinzet."

School stapt naar rechter
De aanslag voor de zes scholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen is na protest verlaagd naar 140.000 euro. Maar het schoolbestuur legt zich daar niet bij neer en stapt naar de rechter.

Al jaren is er discussie over de vergoeding van overblijfouders. In Amsterdam sloeg de Belastingdienst in 2002 twee scholen aan voor een te hoge vrijwilligersvergoeding. In 2003 wilde het UWV premies vorderen bij overblijfouders van een school in Wageningen, maar liet die claim weer vallen.

CDA: Stop met heffingen
Het CDA wil dat de Belastingdienst stopt met het opleggen van dit soort heffingen aan basisscholen. We willen met elkaar een participatiesamenleving, zegt Kamerlid Michel Rog tegen RTL Nieuws. "Deze overblijfouders helpen de school en krijgen daar een kleine vergoeding voor en dat vindt het CDA juist erg wenselijk."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`