Onderzoek MH17

Timmermans: Rusland staat alleen in kritiek MH17-onderzoek

19 september 2014 20:00 Aangepast: 19 september 2014 20:04
Beeld © AFP

Rusland staat helemaal alleen met de kritiek op de onderzoeksraad die de MH17-ramp in Oekraïne onderzoekt. De steun voor het onderzoek binnen de VN Veiligheidsraad is verder 'zeer groot'.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gezegd na afloop van zijn bezoek aan de VN Veiligheidsraad in New York. "Er is bij de andere landen veel waardering voor het eerste rapport van de onafhankelijke onderzoeksraad."

ZIE OOK: Rampgebied Oekraïne nog te gevaarlijk, onderzoekers terug

"De eerste prioriteit van Nederland in het onderzoek naar de vliegramp MH17 was en blijft het terugbrengen van alle stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Nederland zal pas rusten als de daders zijn berecht. Het gaat de Nederlandse regering om de waarheid. Dit is het grootste strafrechtelijk onderzoek in de Nederlandse geschiedenis", zei Timmermans tegen zijn collega's in New York. "Wij rusten niet tot de daders zijn berecht", zei hij tot drie keer toe.

Direct na Timmermans sprak de VN-ambassadeur namens Rusland. Hij liet zich kritisch uit over het onderzoek. "De onderzoeksraad lijkt onverschillig over toegang tot de rampplek. Waarom zijn er nu geen onderzoekers in Donetsk?", vroeg hij namens Rusland aan de raad. Ook liet hij weten dat volgens Rusland sommige landen het rapport hebben gebruikt 'voor politieke doeleinden'.

"De Russen proberen met dit soort opmerkingen het onderzoek in diskrediet te brengen. Nou, daar zijn ze vandaag echt niet in geslaagd. Onze vrienden van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) hebben deze week heel gevaarlijke toestanden meegemaakt. Wij gaan geen onverantwoorde risico's nemen tijdens het onderzoek. We doen dit samen met Australië en Maleisië en gaan alleen maar aan de slag op de rampplek als het veilig is, en dat is het op dit moment niet", zei Timmermans na afloop van de vergadering.

 

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore