Nederland

Fietsers hardleers: ze blijven gevaarlijk appen

22 september 2014 17:26 Aangepast: 22 september 2014 17:38
Beeld © ANP

Al fietsend de smartphone gebruiken om bijvoorbeeld te appen. We doen het volop, het mag ook, maar het kan levensgevaarlijk zijn. Morgen start voor de tweede keer een campagne om fietsers daarop alert(er) te maken. Maar is het genoeg?

Precieze cijfers over het aantal fietsongelukken door het gebruik van een smartphone zijn er niet. Er zijn alleen schattingen.

Smartphone-fietsers
Uit een enquête van het Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (WOV) blijkt dat het gebruik van een mobieltje op de fiets het risico op een ongeluk met een factor van 1,4 verhoogt. Uit onderzoek van het ministerie blijkt ook dat de smartphone populair is op de fiets: 13 procent van de jongeren onder de 18 is een smartphone-fietser. Dat aantal zal alleen maar groeien.

Jaarlijks belanden zo'n 75.000 mensen op de eerste hulp na een fietsongeval, blijkt uit cijfers van Veiligheid NL. Hoe groot de groep is die door het gebruik van een smartphone in het ziekenhuis belandt, is niet bekend.  

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu lanceert morgen de campagne  'Aandacht op de weg 2014' waarin fietsers, in het bijzonder tieners tussen de 12 en 17 jaar, worden opgeroepen om verantwoord om te gaan met smartphones in het verkeer. Het is niet de eerste keer, vorig jaar was er ook al een soortgelijke campagne

De campagne is te zien in abri's van bushokjes en op websites en roept fietsers op om even op een veilige plek stil te gaan staan als ze iets op internet willen opzoeken of zich willen verdiepen in de sociale media.  

Is dit genoeg?
Is zo'n campagne genoeg om ongelukken te voorkomen? Moet smartphone-gebruik op de fiets niet verboden worden, net zoals in de auto? De Duitsers hebben al zo'n verbod. Minister Schultz van Haegen wil zover niet gaan. Onder meer omdat zo'n verbod moeilijk te handhaven is. 

Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) zei eerder al tegen het Dagblad van het Noorden dat een verbod 'mooi zou zijn, maar moeilijk te handhaven'. "Bovendien zie je in de auto ook nog altijd veel mensen telefoneren."

VVN ziet meer heil in betere voorlichting en steunt dan ook de campagne. 

ZIE OOK: Op de fiets internetten: levensgevaarlijk

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`