Onderzoek MH17-vliegramp

Emotionele toespraak Rutte: 'Nederland zal pijn jaren voelen'

26 september 2014 05:38 Aangepast: 26 september 2014 11:06
Beeld © EPA

Premier Rutte riep wereldleiders in de Algemene Vergadering van de VN vannacht op om de slachtoffers van vlucht MH17 niet te vergeten. "Iedereen in Nederland kende iemand in het vliegtuig."

"Nederland zal de pijn de komende jaren voelen", zei Rutte in zijn emotionele toespraak in New York. Hij benadrukte dat de onderste steen over de ramp moet boven komen. "De oorzaak van de ramp moet duidelijk worden en degenen die er verantwoordelijk voor zijn moeten voor de rechter komen."

298 passagiers zouden vandaag nog in leven zijn geweest als er niet een conflict had gespeeld in het oosten van Oekraïne. Nederland wil ervoor zorgen dat alle bezittingen van de slachtoffers en de stoffelijke overschotten terug komen."

ZIE OOK: Lof voor Timmermans om VN-speech

De premier stond in zijn toespraak ook stil bij de internationale rechtsorde die in de Nederlandse grondwet is verankerd. "Daders moeten worden berecht. Of het nu gaat om MH17 of om de situatie in Syrië en Irak. Hoe ingewikkeld het ook is."

Rutte benadrukte dat Nederland vindt dat de VN Veiligheidsraad effectiever kan functioneren. Nederland heeft eerder al aangegeven dat ze voor 2017-2018 een zetel in de Veiligheidsraad ambieert.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore