Waakzaamheid om IS

Opstelten over dreiging: gewoon uit je doppen kijken

26 september 2014 12:17 Aangepast: 26 september 2014 15:40
Beeld © ANP

Mensen moeten ondanks de soms dreigende taal van terroristen gewoon blijven doen wat ze altijd doen. Er is geen reden om bang te zijn. Maar iedereen moet wel, zoals altijd, 'gewoon uit hun doppen kijken'.

Die boodschap had minister Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) voorafgaand aan de ministerraad. "Iedereen moet gewoon normaal leven, normaal naar de dingen gaan die nodig zijn. Normaal naar de film gaan, naar het voetbal, naar de stad. Met de metro, met de bus, met de trein gaan."

ZIE OOK: Werkwijze veiligheidsdiensten verscherpt om IS

Zo gaat Opstelten zelf vanavond in Rotterdam met de metro naar een concert, samen met zijn vrouw, vertelde hij.

De veiligheidsdiensten nemen volgens de minister de maatregelen die nodig zijn. Ze zijn extra alert op de veiligheid in Nederland, omdat ons land militair gaat meedoen aan de internationale strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

ZIE OOK: Drie manieren om terreurbeweging IS te verslaan

Het kabinet verwacht dat Nederland door die deelname onder jihadisten een 'verhoogd profiel' krijgt, waardoor het risico op aanslagen in en tegen ons land zal toenemen. Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag is al tijden substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is.

 

 

RTL Nieuws
`