Kritiek op PvdA-leider

Kritiek binnen PvdA: Samsom mist leiderschap

01 oktober 2014 19:25 Aangepast: 01 oktober 2014 19:25
Beeld © ANP

Het rommelt binnen de PvdA. Partijprominenten uiten tegenover RTL Nieuws stevige kritiek op de koers van de partij en op politiek leider Diederik Samsom, bij wie ze leiderschap en inspiratie missen.

Nadat eerder dit jaar oud-partijleider Ruud Koole zijn zorgen uitte, houdt nu ook senator Adri Duivesteijn zijn kritiek niet langer voor zich: "Er is een nieuwe zakelijkheid ontstaan die niet door mensen begrepen wordt en die naar mijn gevoel ook niet de taak van de politiek is."

ZIE OOK: Samsom is openlijke kritiek binnen PvdA zat

Een andere senator, die anoniem wil blijven, houdt zich ook niet in: "Het bindend leiderschap is weg. De partij wordt technocratisch geleid en de inspiratie ontbreekt." Samsom zelf weigert vooralsnog te reageren op de kritiek.

Verkiezingen worden één groot drama
Eerder vandaag kwam de PvdA Friesland ook al met het harde verwijt dat de landelijke top de lokale PvdA-afdelingen in de kou laat staan. Als er niks verandert, vrezen ze, lopen de volgende verkiezingen uit op één groot drama. Niet alleen voor de partij, maar ook voor Samsom.

Duivesteijn kan zich wel vinden in de kritiek uit het noorden. "De kloof tussen wat er hier op het Binnenhof gebeurt en de afdeling, wat er bij de mensen in het land leeft, die kloof is heel groot geworden", zo zegt hij.

Het onderzoeksteam van PvdA Friesland, waar ook Tweede Kamerlid Jacques Monasch deel van uitmaakt, komt nu met aanpassingsvoorstellen. Worden deze niet doorgevoerd, dan zal de positie van de PvdA in Friesland onder druk komen te staan, zo verwachten ze. 

Spijt van stemmen op PvdA
Gisteren maakte onderzoeksbureau IPSOS bekend dat de helft van de mensen die in 2012 PvdA stemde daar nu spijt van hebben. Ook blijkt het vinden van lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen erg lastig. In Noord-Holland werden zelfs te weinig stemmen uitgebracht om een leider te kiezen.

Op een partijraad in Den Bosch twee weken geleden klaagden PvdA-leden ook al over de partijkoers: "Ons verhaal is het verhaal van 'dadelijk wordt het beter'. Maar wanneer is dat? Vandaag? Morgen?"

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`