Energiebeleid kabinet faalt

Rapport kraakt Nederlandse doelstelling duurzame energie

03 oktober 2014 17:24 Aangepast: 05 oktober 2014 14:00
Windmolens bij Medemblik. Beeld © ANP

De doelstelling om in Nederland meer duurzame energie op te wekken, is volstrekt onhaalbaar. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag wordt gepresenteerd, maar nu al in handen is van RTLZ.

Vier gezaghebbende instanties, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau (RPB), analyseren daarin gezamenlijk hoe Nederland ervoor staat op het gebied van energiebeleid. De conclusie is ondubbelzinnig: zelfs in het gunstigste scenario zullen de doelstellingen niet worden behaald.

Het kabinet was aanvankelijk overeengekomen om in 2020 16 procent van de energie duurzaam op te wekken. Dat was te hoog gegrepen, bleek al snel. De doelstelling ging omlaag: Nederland sprak met de Europese Unie af dat het tegen die tijd 14 procent van de energie duurzaam zou opwekken. Nog steeds erg ambitieus, werd gelijk al geconstateerd.

ZIE OOK: Grote twijfels over haalbaarheid energieakkoord

Iets te ambitieus, blijkt nu. In het rapport Nationale energieverkenning 2014 staat dat Nederland bij het huidige beleid niet verder komt dan 10,6 procent. En ook als alles meezit en nieuwe beleidsvoornemens volledig slagen, stokt de teller bij 12,6. Ruim onder de 14 procent dus. 

Minister Kamp (Economische Zaken) hield vorige week nog vol dat de doelstelling zou kunnen worden gehaald.

RTL Nieuws
`