Onderzoek MH17-vliegramp

Duits onderzoek: Pro-Russen schoten MH17 uit de lucht

19 oktober 2014 11:15 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © EPA

Vlucht MH17 is door een raket die is afgevuurd door pro-Russische troepen in Oekraïne uit de lucht geschoten. Dat concludeert de Duitse inlichtingendienst na onderzoek, meldt Der Spiegel.

Volgens de Bundesnachrichtendienst (BND) is onomstotelijk vast komen te staan dat de pro-Russen verantwoordelijk zijn voor de ramp waarbij 298 mensen om het leven kwamen. Onder hen waren 196 Nederlanders en ook vier Duitsers.

ZIE OOK: Opeens was het stil in de verkeerstoren

Volgens Spiegel presenteerde de BND de bewijzen uit het onderzoek op 8 oktober aan Duitse parlementariërs. De Boeing 777 van Malaysian Airlines zou met een raket die werd afgevuurd vanaf een zogenoemd Buk-raketsysteem zijn neergeschoten. De lancering vond plaats in de buurt van de stad Donetsk. Uit foto's en satellietbeelden is op te maken dat pro-Russische separatisten het Buk-systeem hadden gestolen van het Oekraïense leger.

Leugens verspreid
Volgens het onderzoek zouden zowel aan de pro-Russische als de Oekraïense kant leugens zijn verspreid over de oorzaak. Ook zou fotomateriaal zijn gemanipuleerd.

Het Duitse onderzoek wijst duidelijk een schuldige aan. De Nederlandse Onderzoeksraad deed dat in zijn tussentijdse rapport over de vliegramp niet. Daar werd alleen gerept over de oorzaak van de vliegramp. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil opheldering van minister Opstelten over het satellietbewijs dat de Duitsers blijkbaar hebben. 

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore