Ga naar de inhoud
Mysterieus object Zweden

Zweden in de ban van deze geheime 'onderzeeër'

Op deze amateurfoto is een donker object in de Oostzee te zien. Beeld © AFP

Zweden is al dagen op zoek naar een mysterieuze onderzeeër. Het zou gaan om een Russische duikboot die donderdag in Zweedse wateren een noodsignaal verstuurde.

De Zweedse defensie heeft deze foto vrijgegeven waarop de onderzeeër te zien zou zijn. Ze vermoeden een Russische onderwateroperatie, maar Rusland ontkent alles. "Russische marineschepen en onderzeeërs doen overal ter wereld wat ze moeten doen. Er zijn geen buitengewone situaties of noodgevallen met Russische gevechtsschepen op dit moment", luidt de verklaring van de Russische defensie.

ZIE OOK: Verwarring rond mysterieuze onderzeeër

Toch meldden Zweedse media dat een geheim Russisch schip richting Zweden vaart om de onderzeeër te zoeken. De 'Professor Logatsjev' zou zaterdagavond in alle haast de haven van Sint-Petersburg hebben verlaten.

Nederlandse schepen
Drie Nederlandse marineschepen zouden dat schip schaduwen. Het zou gaan om het fregat Zr. Ms. Evertsen, het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam. Het ministerie van Defensie in Den Haag ontkent dit en zegt dat de schepen op weg zijn naar Nederland na een oefening in de Oostzee.

In september sprak Zweden al van 'serieuze dreiging' toen twee Russische gevechtsvliegtuigen het Zweedse luchtruim binnenvlogen.

Bron: RTL Nieuws