Nederland

Pas op voor malafide belastingadviseur

21 maart 2014 18:13 Aangepast: 06 september 2015 16:54

Het OM, FIOD en de Belastingdienst gaan samen de strijd tegen belastingfraudeurs aan. Ben jij een van het groeiende aantal Nederlanders dat de belastingaangifte uitbesteedt aan een belastingadviseur? Pas dan goed op, want er zit ook kaf onder het koren.

Dat blijkt uit een opmerkelijk aantal gevallen van malafide belastingconsulenten, die recent in het nieuws kwamen.

Veroordeeld
Zo bleek in januari een Leidse belastingadviseur honderden klanten te hebben gedupeerd. Een adviseur uit Overdinkel werd tot 5 maanden celstraf veroordeeld voor oplichting.

En een adviseur uit Enschede mag ruim anderhalf jaar zitten, vanwege het opzettelijk verkeerd invullen van ruim drieduizend aangiften van particulieren. De fiscus keerde voor bijna 3,5 miljoen euro te veel uit.

Fraude bestrijden
De Belastingdienst kan geen cijfers geven over malafide belastingadviseurs, maar de laatste tijd wordt steeds sterker ingezet op de bestrijding van fraude. Uit onderzoek door RTL Nieuws komt in elk geval naar voren dat het verschijnsel niet van vandaag of gisteren is. Ook in het recente verleden kwamen malafide belastingconsulenten regelmatig in het nieuws.

Voor de klanten van deze malafide adviseurs kunnen de gevolgen ingrijpend zijn, want niet de adviseur is verantwoordelijk, maar de klant. Zij moeten terugbetalen wat ze ten onrechte ontvingen. 

Lees hier waarom het niet zo makkelijk is om te voorkomen dat je in handen valt van een rommelende belastingadviseur? 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore