Zorginstelling onder vuur

Inspectie vernietigend over Haagse zorginstelling

06 november 2014 13:25 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Staatssecretaris Van Rijn Beeld © ANP

De bewoners WoonZorgcentra Haaglanden liepen de afgelopen jaren 'risico op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade'. Dat concludeert de Inspectie voor de gezondheidszorg in een rapport over de zorginstelling.

De zorginstelling WZH kwam deze week onder vuur te liggen doordat de vader van staatssecretaris Van Rijn in het AD zich beklaagde over de slechte zorg die zijn vrouw krijgt bij de locatie Waterhof.

ZIE OOK: Zorginstelling schrikt van verhaal vader Van Rijn

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de afgelopen jaren drie locaties bezocht van zorginstelling WZH en kwam met vergaande conclusies. De kwaliteit van de geleverde zorg was zo slecht, dat de veiligheid van de cliënten daarmee in het geding was. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de inspectierapporten van de IGZ.

Het gaat om inspectiebezoeken die de IGZ in 2012 en 2013 heeft gebracht aan de locaties Hoge Veld, Transvaal en Prinsenhof van WZH. Van de inspectie moest de zorginstelling direct maatregelen nemen om de 'risico's op onverantwoorde zorg te verlagen'. Zo gaat er veel mis met het naleven van de hygiënevoorschriften. Er zijn onvoldoende steriele handschoenen aanwezig en er werd geen registratie bijgehouden van de verpleeghuisinfectie's en infectierisico's.

ZIE OOK: Van Rijn: Begrip voor kritiek vader

De inspectie sprak ook haar zorg uit over de kwaliteit en kwantiteit van het zorgpersoneel. Zo was personele inzet niet afgestemd op de groep ouderen die verzorgd moesten worden en ontbrak er het nodige aan de kwaliteit en professionaliteit van de medewerkers.

De Raad van Toezicht van de Woonzorgcentra Haaglanden ontkent dat in de aangesloten tehuizen sprake is van tekortschietende zorg. "Het gaat om beelden in plaats van feiten", zei Heleen Dupuis, voorzitter van de raad, gisteren in het tv-programma Pauw. Van Waterhof, waar de moeder van staatssecretaris Van Rijn verblijft, is geen inspectierapport beschikbaar, omdat de locatie de afgelopen jaren niet is geïnspecteerd.

De inspectie doet op dit moment ook nog een onderzoek naar WZH vanwege 'recente meldingen'.  Volgens Woonzorgcentra Haaglanden zijn de drie inspectierapporten van de IGZ 'inmiddels positief afgesloten'. "De situatie zoals hij destijds door de inspectie is aangetroffen, bestaat inmiddels niet meer", zegt een woordvoerder. 

 

RTL Nieuws
`