ESBL-bacterie op vis

Waarschuwing: kijk uit met eten kweekvis

07 november 2014 09:09 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © Getty Images

Stichting Wakker Dier waarschuwt voor het eten van kweekvissen uit Zuidoost-Azië. Wie deze vissen eet, loopt volgens de stichting kans om gevaarlijke bacteriën binnen te krijgen.

De stichting heeft 43 producten uit het visschap van groothandels en supermarkten laten onderzoeken. Het ging om een steekproef met garnalen, tilapia en pangasius. Op meer dan de helft van de vissen werden bacteriën gevonden die resistent zijn tegen antibiotica. Dat betekent dat deze bacteriën ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica. 

ZIE OOK: Hoe gevaarlijk is de ESBL-bacterie?

Op garnalen uit Vietnam werd de ESBL-bacterie gevonden. ESBL is een gevaarlijke bacterie die antibiotica kan afbreken. Het dus zijn dat als je bijvoorbeeld een longontsteking hebt, de antibiotica niet werkt. Zo'n infectie is dan dus niet te behandelen. Door vis goed te verhitten, kan besmetting van de ESBL-bacterie worden voorkomen.

Eerste keer op vis
Volgens Wakker Dier is het de eerste keer dat ESBL is gevonden in het Nederlandse visschap. Op rundvlees en kip is de bacterie al vaker gevonden. Volgens de stichting ontstaan deze bacteriën doordat de vissen met enorme aantallen dicht op elkaar gehouden worden. 

Wakker Dier vindt dat er een structurele controle moet komen resistente bacteriën in het visschap. Ook zouden supermarkten, groothandels en viswinkels eisen moeten stellen aan hun afnemers over antibioticagebruik, zegt de stichting.  

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore