Onderzoek MH17-vliegramp

'Separatisten losten BUK drie uur voor ramp'

09 november 2014 07:40 Aangepast: 24 juli 2018 10:02

Alles wijst erop dat de pro-Russische separatisten op de dag van de MH17-ramp een BUK-raketwerper hebben gebruikt op de plek waar de Boeing uit de lucht werd geschoten. De BUK kwam uit Rusland. Dat zou blijken uit 'open source'-onderzoek van Bellingcat.

Bellingcat is een online platform voor burgeronderzoeksjournalistiek, opgezet door Eliot Higgins, online beter bekend als Brown Moses. Bellingcat onderzoekt 'open sources', waaronder veel sociale media. Wat betreft het MH17-onderzoek meent het platform over informatie te beschikken die andere onderzoekers over het hoofd hebben gezien.

ZIE OOK: Rebellen: Onze rakket haalde MH17 niet neer

Bellingcat heeft de gangen van een vrachtwagen met een BUK-raketinstallatie geanalyseerd voor, tijdens en na 17 juli, de dag dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. De onderzoekers maakten daarbij gebruik van veel filmpjes en foto's die verspreid zijn.  

Pro-Russen vervoerder BUK
Volgens het rapport dat Bellingcat vandaag online zette is 'onmiskenbaar vast komen te staan' dat de pro-Russische separatisten op 17 juli een BUK-raketwerper hebben vervoerd van Donetsk naar Snizjne. Daar werd de BUK-installatie drie uur voor de ramp met de MH17 gelost van de vrachtwagen. Even later werd de Buk gefilmd in Luhansk, inmiddels weer op de vrachtwagen, terwijl er één raket ontbrak. Dat is mogelijk dan de raket, die de MH17 uit de lucht zou hebben geschoten. 

Volgens Bellingcat maakte de Buk-installatie deel uit van een Russische brigade die op van 22 juni tot 25 juli een oefening deed aan de Oekraïense grens in Rusland. De Buk-installatie die op 17 juli op diverse beelden is gezien in Oekraïne zou zich tijdelijk hebben afgescheiden van het genoemde konvooi. 

Twee scenario's
Uit een voorlopig rapport van de Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid is duidelijk geworden dat het vliegtuig tijdens de vlucht boven Oekraïne 'in stukken gebroken' nadat 'een groot aantal objecten' het toestel met grote snelheid heeft 'doorboord'. 

ZIE OOK: Berging wrakstukken MH17 begint

Over wie dit gedaan heeft, zegt de Onderzoeksraad niets. Er gaan twee scenario's de ronde: de raket zou vanaf een Russische BUK zijn gelanceerd en de Boeing zou vanuit een Oekraïens gevechtsvliegtuig zijn neergeschoten. 

RTL Nieuws
`