Sinterklaasintocht 2014 in Gouda

Rumoer rond intocht Sinterklaas wereldnieuws

16 november 2014 06:29 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

Ook in het buitenland is veel aandacht besteed aan de discussie rond Zwarte Piet en de arrestaties rond de nationale sinterklaasintocht in Gouda.

De Britse krant Daily Express schrijft dat de 'zwartepietenrel is overgekookt' na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet. Ook de gezaghebbende site The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua meldden dat negentig mensen zijn opgepakt tijdens de landelijke intocht. In België wordt verbaasd gereageerd over het verstoren van een kinderfeest.

ZIE OOK: Betogers verzieken intocht in Gouda

Behalve voor de vele arrestaties hebben media ook speciale aandacht voor de kaas- en stroopwafelpiet, gisteren geïntroduceerd in Gouda. Onder meer de Canadese krant The Toronto Star noemt de gele 'Cheese Pete' een handreiking naar tegenstanders van Zwarte Piet én een knipoog naar het belangrijkste exportproduct van Gouda, kaas.

Ook het Sinterklaasjournaal is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. "Een ander teken dat tijden veranderen, is de witte Piet die donderdagavond te zien was in het dagelijkse tv-programma over Sinterklaas", meldt de Sun Herald, een krant uit Australië.

ZIE OOK: Witte pieten duiken op in Sinterklaasjournaal

De discussie die de politiek voert over Zwarte Piet wordt daarbij even aangestipt. Zo schrijven Australische, Amerikaanse en Canadese journalisten over Geert Wilders die 'wil dat Zwarte Piet zwart blijft - volgens de wet', terwijl de liberalen willen dat er mee rekening wordt gehouden met racisme.   

Alle verhalen worden rijkelijk geïllustreerd met foto's van de overwegend zwarte Zwarte Pieten die bij de intochten aanwezig waren, maar ook van de opstootjes tussen demonstranten en politie.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore