Ga naar de inhoud
'Aanslag op Nederlanders beraamd'

'Aanslag op Nederlandse delegatie in Charkov verijdeld'

De Malisjev-fabriek in Charkov Beeld © ANP

De Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen dat er een aanslag op een delegatie van de Nederlandse regering, waaronder minster Bert Koenders, in Charkov is verijdeld.

Dat meldt persbureau Interfax. Leden van een terreurgroep zijn volgens het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU aangehouden. Hun bedoelingen zijn volgens het hoofd van de dienst Valentin Nalivaitsjenko duidelijk geworden tijdens verhoren. De verdachten zouden zijn getraind in een kamp van de Russische veiligheidsdienst FSB in Rusland, stelt Nalivaitsjenko vandaag tijdens een persconferentie. 

Explosieven
De Russische geheime dienst zou hun opdracht hebben gegeven voor een aanslag op de Nederlandse delegatie die de Malisjev-fabriek in Charkov wilde bezoeken en explosieven hebben verstrekt. In deze fabriek worden de lichamelijke resten en spullen van de slachtoffers van vlucht MH17 die zijn geborgen, verzameld voor terugkeer naar Nederland.

ZIE OOK: Koenders in Charkov bij vertrek MH17-kisten

De Oekraiense Veiligheidsdienst zou de terroristen op het spoor zijn gekomen na een aanslag op een pub in Charkov afgelopen weekend. Bij het verhoor van de daders zou één van hen bekend hebben, in opdracht van de Russen, Nederlanders als doelwit te hebben gezocht.

Minister Koenders bezocht vorige week Charkov en Kiev. Hij is officieel nog niet van het nieuws op de hoogte gesteld. "Ik heb er net, voor ik naar de Kamer ging, iets van gehoord. Daar moet ik echt even naar kijken'', zei hij. 

Nalivaitsjenko liet tijdens de persconferentie ook beelden zien van het 'hoofdkwartier' van de terroristen en in beslag genomen wapens, explosieven en andere spullen. 

Bron: RTL Nieuws