Nederland

Laagopgeleiden dupe van Oost-Europeanen

21 november 2014 07:53 Aangepast: 06 september 2015 17:00
Beeld © ANP

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zorgen vooral in de bouw, de tuinbouw, de voedingsindustrie en het wegtransport voor verdringing van Nederlandse werknemers.

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vandaag naar de Tweede Kamer stuurt en waarover De Telegraaf bericht. 

ZIE OOK: Poolse probleemkinderen: weer een 'verloren generatie'?

Het gaat om werk waarvoor weinig scholing nodig is en waarvoor kennis van de Nederlandse taal onbelangrijk is. Laagopgeleiden, jongeren en allochtonen vormen de grootste risicogroep voor verdringing.

Volgens het rapport van SEO Economisch Onderzoek zorgt Europese regelgeving ervoor dat werkgevers kostenvoordeel kunnen halen door personeel via buitenlandse bedrijven in te huren. Ze hoeven dan vaak geen sociale premies en pensioenpremies te betalen. Het grensoverschrijdende karakter van de Europese arbeidsmarkt maakt bovendien controles op schijnconstructies moeilijker.

ZIE OOK: Geen grote toestroom Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten

Het onderzoek toont aan dat de strijd tegen oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden harder gevoerd moet worden, zegt Asscher. Hij wil binnenkort een wetsvoorstel voor het aanpakken van schijnconstructies naar de Kamer sturen en de wet voor het minimumloon aanscherpen.

Het rapport laat zien dat werknemers die eerder in bijvoorbeeld de tuinbouw en het transport werkten door de komst van Oost-Europeanen niet massaal werkloos zijn geworden. Velen van hen zijn nu elders aan de slag. Een aantal werkt ook - vaak noodgedwongen - als zzp'er.

ZIE OOK: CNV: deur nu open voor arbeidsmigranten van buiten Europa

Tussen 2001 en 2011 is het aandeel buitenlandse werknemers (vooral uit Midden- en Oost-Europa) op de Nederlandse arbeidsmarkt toegenomen van 4,9 tot 7,7 procent. Het totaal aantal Nederlandse werknemers steeg ook, maar in bouw, tuinbouw, voedingsindustrie en wegtransport nam het in tien jaar tijd fors af. Het aantal buitenlandse werknemers in die sectoren groeide juist.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore