Stoelincident rechtbank

Stoelgooier: Er knakte iets toen ik die straf hoorde

24 november 2014 09:00 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © L1

"Dit voelt voor ons als een diepe belediging. Dan kun je net zo goed geen straf opleggen." De man die vrijdag een stoel gooide naar de rechter, reageert op het incident.

De vader van een tweejarig meisje dat vorig jaar werd doodgereden in Meijel reageert in het AD op de hele zaak. Voor het doodrijden van zijn dochter én schoonouders kreeg de veroorzaker afgelopen vrijdag 120 uur taakstraf. Uit frustratie gooide de man, Erik Derijks uit Heesch, een stoel naar de rechter.

Trots is Derijks niet op zijn actie. Agenten en vrienden moesten hem na het incident in bedwang houden tot hij weer bij zinnen was. "Dit is niets voor mij. Ik heb er de hele nacht ook niet van kunnen slapen. Hoe gek kunnen ze iemand maken, hè?'', zegt hij in het interview. "Ik stond stijf van de adrenaline en had mezelf totaal niet onder controle. Er knakte gewoon iets toen ik die straf hoorde. Het was zeker niet mijn bedoeling om iemand te raken. Gelukkig is dat ook niet gebeurd.''

ZIE OOK: Rechtbank reageert op ophef na stoelincident

In mei vorig jaar maakten de ouders van zijn partner Moniek Hanssen een fietstochtje met dochter Ize. Een automobilist vloog uit de bocht en reed over het drietal heen. Ze stierven alledrie ter plaatse.

"Waarom moest ons dit overkomen? Ize was nog maar 2 jaar. En mijn ouders zulke lieve en bescheiden mensen.''

Snelheid 
Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 15 maanden cel in de zaak. Maar de rechter gaf de man een taakstraf, want er kon niet met zekerheid worden gesteld dat de automobilist, een Poolse man, te hard had gereden. Derijks: "Wij weten ook wel dat hij niet met voorbedachte rade dit ongeluk heeft veroorzaakt. Maar er zijn genoeg aanwijzingen dat hij te hard reed.''

Derijks en Hanssen hadden op z'n minst een celstraf verwacht. Al waren ze er al op voorbereid dat veroorzakers van ongelukken met dodelijke afloop zelden jarenlange celstraffen krijgen opgelegd. "Dat hadden we al geaccepteerd. Met een lagere gevangenisstraf dan de 15 maanden die was geëist, hadden we ook 'vrede' gehad. Als hij maar ging zitten. Zodat hij de tijd zou hebben om tot bezinning te komen en te beseffen wat hij heeft aangericht."

'Geen fatsoen om berouw te tonen'
Familie, vrienden en kennissen doen er alles aan om Derijks en Hanssen erdoorheen te slepen. Hanssen had ook meer verwacht van de veroorzaker. "Nooit heeft hij het fatsoen gehad om berouw te tonen. Dat zou ons al zo veel hebben geholpen. Het is alsof de levens van de drie mensen die hierbij zijn omgekomen voor hem niets waard zijn.''

Derijks en Hanssen doen hun verhaal in de hoop dat in politiek Den Haag deze uitspraak tot het besef leidt dat nabestaanden van ongelukken zich in de steek gelaten voelen. "Als iemand ervoor kiest roekeloos te rijden dan is een auto net zo gevaarlijk als een wapen. Door zijn gedraging op de weg zijn er wel drie mensen dood."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore