Stoelincident rechtbank

Rechtbank reageert op ophef na stoelincident

21 november 2014 23:22 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © YouTube/L1

De straf voor de 33-jarige Pool, die vorig jaar een tweejarig meisje en haar opa en oma doodreed, heeft niet alleen in de rechtszaal geleid tot woede.

Veel mensen, ook op de Facebookpagina van RTL Nieuws, vinden de straf ongelofelijk. Ze begrijpen de woedeuitbarsting van de man, de vader van het doodgereden meisje, die  een stoel naar de rechter gooide bij het horen van het vonnis; een taakstraf van 120 uur. "Ik kan de reactie goed begrijpen van die vader ik zou ook door het lint gaan", schreef iemand op Facebook.

Te hard gereden?
Vanwege de ophef plaatste de rechtbank vanavond een uitleg op de website. Daarin wordt onder andere ingegaan op de snelheid die de Pool had gereden. Hij reed 'tussen de 76 en 124 km per uur' toen hij op het fietspad terechtkwam, waar 80 km per uur was toegestaan, aldus de rechtbank. Het is dus niet zeker óf hij te hard reed.

En áls hij te hard zou hebben gereden, meldt de rechtbank, dan hoeft dat niet de oorzaak van het ongeluk te zijn: met zijn auto had de verdachte zonder problemen de bocht met 130 kilometer per uur kunnen nemen, bleek uit onderzoek. "Nu het te hard rijden volgens de tenlastelegging het enige bestanddeel was dat de aanmerkelijk schuld moest aangeven, is de rechtbank van oordeel dat het misdrijf dood door schuld in het verkeer niet bewezen is."

"Het gegeven dat er in deze zaak drie doden te betreuren zijn, kan niet gebruikt worden bij de invulling van de schuld", valt op de website te lezen.

Niet dronken of stoned
Verder was de man niet dronken of stoned of met zijn telefoon bezig. Tenslotte heeft hij een blanco strafblad, ook in Polen. Een zware straf vond de rechter niet passend. "Ook verdachte zal het feit dat zijn verkeersgedrag drie mensen het leven heeft gekost met zich mee moeten dragen", schrijft de rechtbank.

Wel vinden de rechters bewezen dat de man gevaar heeft veroorzaakt. Zo komt de rechtbank tot het vonnis: een taakstraf van 120 uur.

'Wij hebben levenslang'
De moeder van de omgekomen peuter schreef op haar Facebookpagina: "Het meest dierbare in ons leven zijn wij kwijt en dat grote gemis is iedere minuut van de dag voelbaar. Wij hebben levenslang. Daar kon geen straf tegenop, op geen enkele manier. Maar de manier waarop dit nu wordt afgedaan, is ongelofelijk en respectloos.''

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore