Privacyschending basisscholen

Ouders: Stop doorsluizen gegevens basisschoolleerlingen

25 november 2014 18:25 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Beeld © ANP

De Landelijke Ouderraad en de vereniging Ouders van Waarde willen allebei dat uitgeverijen stoppen met het verzamelen van gegevens van basisschoolleerlingen. Dat laten zij weten aan RTL Nieuws.

"Dit mag niet, want is bij wet verboden", zegt Peter Hulsen, directeur van de Landelijke Ouderraad. "Doorgeven van leerlinggegevens zonder voorafgaande toestemming van ouders dient onmiddellijk te worden beëindigd. Scholen mogen niet door uitgeverijen onder druk worden gezet om de wet te overtreden."

ZIE OOK: Vier vragen over de privacy van je schoolgaande kind

Ook Werner van Katwijk van oudervereniging Ouders van Waarde wil dat het delen van de gegevens ophoudt. "Ouders zullen dit waarschijnlijk helemaal niet weten, en dit had nooit gemogen zonder de toestemming van de ouders. Het is niet aan scholen om deze leerling gegevens vrijelijk te verstrekken aan in wezen commerciële partijen. Ze schenden daarmee ook hun vertrouwensband met ouders."

Maar volgens Van Katwijk zijn scholen niet de hoofdschuldigen. "Zij hebben kennelijk de scholen voor het blok gezet. We hopen dat de uitgevers dit beëindigen, tenzij ze kunnen aantonen uitdrukkelijk toestemming van de ouders te hebben gekregen. Zo niet, dan zullen we nagaan wat de juridische mogelijkheden zijn waarmee ouders zich hiertegen kunnen verweren."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`