Prestaties middelbare scholen

Bekijk hoe jouw school scoort op de eindexamens

06 december 2014 10:00 Aangepast: 22 december 2015 15:28

RTL Nieuws heeft op basis van de laatste eindexamencijfers per school berekend welke scholen goed presteren, en welke scholen juist niet. Bekijk hoe jouw school scoort.

Bekijk de kaart op je smartphone-app

ZIE OOK: Deze middelbare scholen scoren het best

Is er nu een ranglijst van de beste scholen?
Nee. RTL Nieuws heeft de resultaten van middelbare scholen vertaald naar een rapportcijfer. Hierbij is vooral gekeken naar de vraag of scholen op alle vakken boven het minimum scoren. Scoort een school hoog, dan zijn de cijfers van de leerlingen goed. Scoort een school laag, dan zijn die resultaten minder. Cijfers zeggen uiteraard niet alles over de kwaliteit van een school.

Naast deze cijfers is ook het oordeel van de inspectie over de resultaten (opbrengsten) van de school vermeld. Dat is iets anders dan het oordeel van de inspectie over de school als geheel. Die beoordelingen zijn te vinden op de website van de inspectie.

Hoe heeft RTL Nieuws deze cijfers berekend?
RTL Nieuws baseert zich op de methode die professor Jaap Dronkers heeft ontwikkeld om de middelbare scholen een cijfer te geven. Hij publiceerde deze op zijn site en vorig jaar in De Volkskrant. Dit jaar is hij met deze publicaties gestopt.

Wij maken dezelfde berekening, met één groot verschil: het uiteindelijke cijfer van een school baseren wij op het gemiddelde over de laatste drie jaren. Omdat de resultaten per school altijd pas later openbaar worden, zijn dat nu de jaren 2011, 2012 en 2013. 

Maar hoe berekent RTL Nieuws die jaarlijkse cijfers?
Scholen krijgen een cijfer voor het aantal vakken waar het gemiddelde van de geslaagde kandidaten lager dan een 5,9 is. De kernvakken Engels, Nederlands en wiskunde tellen zwaarder mee.

Daarnaast krijgen scholen bonuspunten voor goede prestaties in vergelijking met de adviezen en achtergrond van leerlingen en bonuspunten als de cijfers voor het schoolexamen niet te hoog zijn in vergelijking met het centraal examen. Als scholen op deze laatste punten juist slecht scoren, krijgen zij punten aftrek. Lees hier alles over de precieze berekening (pdf).

Welke cijfers zijn gebruikt voor die berekening?
In dit bestand (xls) kun je bekijken welke cijfers zijn gebruikt voor de berekeningen die RTL Nieuws dit jaar maakte, voor het eindexamenjaar 2013. De cijfers voor de vorige jaren zijn overgenomen van de website van professor Dronkers, met uitzondering van de cijfers voor het VMBO-K. Daarvoor is over examenjaar 2012 een nieuwe berekening gemaakt.

Er zit een fout in de berekening! Kunnen jullie dat aanpassen?
De tool is met de grootste zorg samengesteld op basis van gegevens van de Onderwijsinspectie. Helaas kunnen wij niet alle scholen een cijfer geven, omdat bepaalde informatie ontbreekt. Ontbrekende informatie is in de tool aangegeven met een '-'. Als er desondanks fouten in de tool zitten, laat ons dat dan weten via rtlnieuws@rtl.nl. De tool wordt dan aangepast.

Op 5 januari 2015 zijn de gegevens voor een aantal VWO-scholen aangepast. Bij deze scholen zijn de ANW-schoolexamens abusievelijk meegerekend als natuurkunde-examens, waardoor het kon dat zij volgens onze berekening een te hoog verschil hadden tussen het SE- en CE-cijfer bij natuurkunde, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Een aantal van die scholen heeft hierdoor 0,17 punt erbij gekregen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore