Buitenland

'11 miljoen Britse kinderen seksueel misbruikt'

08 december 2014 14:46 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Archieffoto Beeld © ANP

Meer dan 11 miljoen Britse kinderen zijn mogelijk slachtoffer geweest van seksueel misbruik. Er is sprake van een nationale epidemie.

Dat zegt Graham Wilmer, lid van een speciale onderzoekscommissie. "Er zijn potentieel ongeveer 11,7 miljoen slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld en velen van hen zullen in groten getale naar voren komen'', zei Wilmer vandaag tegen Sky News in een oproep voor meer steun aan de slachtoffers.

Gezondheidsproblemen
"We hebben te maken met een enorm, enorm probleem. Als we niet de juiste hulp geven aan de mensen die zich melden, kunnen er belangrijke gezondheidsproblemen ontstaan, zowel geestelijk als fysiek, die de maatschappij geld kosten. We beschouwen kindermisbruik nu als een nationale epidemie.''

Eén op de zes jongens en één op de vier meisjes zou voor hun zestiende slachtoffer zijn geweest, verklaart Wilmer, die zelf ook is misbruikt en hulpverlener voor misbruikslachtoffers is.

Bekende Britten
De laatste tijd is van een aantal bekende Britten uitgekomen dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik. De bekendste zaak is die van BBC-presentator Jimmy Savile, die in vijftig jaar tijd meer dan tweehonderd kinderen zou hebben misbruikt in televisiestudio's, ziekenhuizen en scholen.

De dader in misbruikzaken is meestal iemand uit de directe omgeving van het kind.

De speciale onderzoekscommissie naar kindermisbruik richt zich op de vraag of de overheid en andere instanties sinds 1970 voldoende hebben gedaan om kinderen in Engeland en Wales te beschermen. Het gaat daarbij om alle vormen van seksueel misbruik.

RTL Nieuws/ ANP
`