Nederland

Obama komt eten: bruggetje paleis verbouwd

08 december 2014 15:47 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Obama bezoekt de koning in Huis Ten Bosch Beeld © ANP

Het bruggetje van paleis Huis ten Bosch is begin dit jaar noodgedwongen gerenoveerd omdat de gepantserde auto van de Amerikaanse president Obama er anders niet overheen kon. Kosten: 19.000 euro.

Obama behoorde tijdens de nucleaire top in Den Haag, afgelopen maart, tot de gasten van een diner dat werd gegeven door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar er ontstond een probleem toen de brug bij de ingang van het paleis niet sterk genoeg bleek voor de zwaar gepantserde auto van de Amerikaanse president. Het risico was te groot dat 'The Beast', zoals de presidentiële auto wordt genoemd, door de brug zou zakken.

ZIE OOK: Paleizen koningshuis worden voor 50 miljoen euro verbouwd

Andere wereldleiders reisden gezamenlijk in een luxe touringcar van het World Forum, waar de NSS-top gehouden werd, naar paleis Huis ten Bosch. Maar de veiligheidsmensen rond Obama vonden het niet verantwoord de president per bus te laten reizen. Obama mocht alleen met zijn eigen auto naar het paleis.

Thumbnail

Obama komt aan met 'The Beast' bij Huis ten Bosch

De Rijksgebouwendienst (RGD), verantwoordelijk voor overheidsgebouwen, waaronder de meeste paleizen, moest halsoverkop de brug laten versterken. Kosten: 19.000 euro. Voor dat bedrag reed Obama twee keer (heen en terug) over het bruggetje.

Het kabinet beschouwt de uitgave niet als extra kosten. Volgens een woordvoerder van de RGD betreft het hier ‘preventief onderhoud dat vanwege de komst van The Beast naar voren was gehaald’.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore