Buitenland

'Verhalen Asterix perfect voor 3D-animatie'

17 december 2014 05:22 Aangepast: 17 december 2014 11:16

Er waren al handgetekende animaties en live action-speelfilms rond het beroemde personage Asterix. Maar vanaf woensdag is de Gallische held voor het eerst in een digitaal geanimeerde 3D-film te zien: Asterix en de Romeinse Lusthof. Julius Caesar wil de rebelse Galliërs dwarsbomen door naast hun dorp een tweede Rome te bouwen.

Het project is het regiedebuut van de jonge Franse regisseur Louis Clichy, die jarenlang ervaring opdeed bij de Amerikaanse animatiegigant Pixar (Up, Wall-E). "De mythologie van Asterix leent zich perfect voor deze vorm van filmmaken", legt de 37-jarige Fransman uit. "De mogelijkheden zijn grenzeloos en vooral komische actiescènes zien er in digitale animatie veel beter en overtuigender uit dan in 2D of live-action."

Het personage is onverminderd populair: geen Frans kind groeit op zonder Asterix en Obelix. "En voor de live-action-versies staan alle grote acteurs in de rij." In eerste instantie overwogen de makers het album Asterix in Hispanje, omdat dit in Frankrijk één van de populairste delen in de reeks is. "Maar dat verhaal is vooral grappig", legt Clichy uit. "Er worden geen grote fundamentele problemen aangestipt. En dat terwijl de kracht van Asterix mede is dat de boeken onder alle kolder wel degelijk iets zeggen over de wereld van nu." Zo worden in De Romeinse Lusthof terloops zaken als imperialisme, bureaucratie en wereldeconomie becommentarieerd. "Die zaken zijn nog even actueel als toen het album begin jaren zeventig uitkwam. Bovendien speelt Julius Caesar een grote rol, wat toch een beetje de Blofeld van de Asterix-serie is."

De jonge regisseur werkte de afgelopen jaren in Amerika voor Pixar, de beste animatiestudio ter wereld. "Het bedrijf is heel transparant: als een animator een idee heeft, kan hij gewoon op de regisseur of producent afstappen en dat aansnijden. Een film wordt echt met z'n allen gemaakt. Dat gevoel heb ik zelf ook willen uitstralen tijdens het maken van Asterix." Misschien keert Clichy ooit terug naar de VS. "Maar voorlopig wil ik proberen de Franse animatie-industrie te versterken en vooral een zekere continuïteit garanderen. Het is zonde als er in ons land nu weer jaren niets gebeurt op dit gebied."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore