Compromis redt kabinet

Crisissfeer in Den Haag: wat nu?

17 december 2014 06:44 Aangepast: 08 januari 2015 01:23

Gisteren sneuvelde de zorgwet van minister Edith Schippers (VVD) in de Eerste Kamer. Daardoor werd er direct een crisisberaad belegd door de top van de betrokken partijen. Maar waarom dreigt er een kabinetscrisis door het sneuvelen van de zorgwet?

1. Waar gaat het wetsvoorstel over?
Het plan van Schippers komt erop neer dat zorgverzekeraars de keuze hebben met welke zorgverleners zij afspraken maken over bepaalde behandelingen. Dat betekent dat patiënten niet meer vrij zijn in het kiezen van de arts.

In het voorstel hoeven de verzekeraars behandelingen alleen vergoeden bij zorgverleners met wie ze een contract hebben afgesloten. Dat betekent voor de patiënt dat je naar de arts moet die de zorgverzekeraar voor je uitkiest. De minister gaat er vanuit dat dat dan ook de beste arts is wat betreft prijs en kwaliteit. Uiteindelijk zal dat volgens de minister de kosten van de zorg naar beneden brengen.

Nadeel is dat je dus gedwongen bent met de arts in zee te gaan die je zorgverzekeraar voor je uitkiest. Als je dat niet bevalt dan moet je het zelf gaan betalen.

De nieuwe zorgwet is voor het kabinet van groot belang vanwege de wijzigingen in de zorgpolissen en de beperking van de vrije artsenkeuze. De wet moet bovendien vanaf 2016 het kabinet jaarlijks een besparing opleveren van 1 miljard euro.

2. Wat is het probleem?
Tegenstanders van het wetsvoorstel vinden dat de zorgverzekeraars zo te veel macht krijgen. De VVD, D66, ChristenUnie, SGP en een deel van de PvdA stemde voor de wet. Een deel van de oppositie en drie PvdA’ers stemden tegen: Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst. Zij hebben principiële, inhoudelijke bezwaren tegen Schippers' voorstel.

ZIE OOK: Nieuwe zorgwet van de baan

Het wegstemmen van de zorgwet, met 38 stemmen tegen en 33 voor, leidde onmiddellijk tot crisisberaad binnen de coalitie.

Thumbnail

3. Waarom die crisissfeer?
Door het wegstemmen van het plan loopt het kabinet een bezuiniging van een miljard euro mis. De VVD is bovendien boos over het feit dat coalitiegenoot PvdA zijn afspraken niet nakomt. De partij wil dat de PvdA het probleem zelf oplost.

ZIE OOK: Van vrije artsenkeuze tot crisissfeer

Als de drie dissidenten uiteindelijk niet instemmen dreigt volgens ingewijden het kabinet te vallen.

4. En nu?
Het crisisoverleg tussen VVD, PvdA en de ‘bevriende’ oppositiepartijen is er op gericht om het wetsvoorstel zo aan te passen dat de drie dissidente PvdA-senatoren er alsnog mee kunnen instemmen.

De oplossing moet volgens politiek commentator Frits Wester bij de PvdA vandaan komen. "Minister Schippers accepteert absoluut niet wat de PvdA-senatoren hebben gedaan. Zij loopt nu ruim een miljard mis op haar begroting en ze wil niet buigen."

"De oplossing zou kunnen zitten in een verkleining van het pakket van wat verzekerd en vergoed wordt. De kans is groter dat het kabinet gewoon het hele wetsvoorstel ongewijzigd voorlegt aan de Eerste Kamer met een pakket aan verzachtende maatregelen daarnaast. Maar dan moeten wel die drie senatoren daarmee instemmen. En Ter Horst en Duijvesteijn zitten er heel geharnast in. Zij zullen een grote bocht moeten maken en gezichtsverlies lijden", aldus Wester.

"Als het kabinet met de bevriende partijen eruit komt, moet daarna dus nog worden overlegd met de drie senatoren." Volgens Wester is het afwachten of zij zich over laten halen. 

De partijen komen vanochtend weer bijeen voor overleg.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`