Compromis redt kabinet

Coalitie krijgt klap in peiling na kerstcrisis

21 december 2014 10:03 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Schippers, Rutte en Samsom overleggen op het Torentje over de crisis rond de Zorgwet Beeld © ANP

De onrust rond de invoering van de zorgwet heeft het kabinet geen goed gedaan. De twee regeringspartijen VVD en PvdA zijn in de peiling van Maurice de Hond samen kleiner dan de PVV.

De VVD en de PvdA zouden in vergelijking met het vorige onderzoek allebei een zetel inleveren. De VVD houdt er dan nog achttien over en de PvdA tien. De PVV krijgt er in de nieuwe peiling twee zetels bij en komt uit op dertig, twee meer dan de regeringspartijen samen.

GroenLinks even groot als PvdA
GroenLinks blijft het ook goed doen. De partij van leider Bram van Ojik wint een zetel en zou bij verkiezingen nu uitkomen op tien zetels, aldus De Hond. Daarmee is GroenLinks dus even groot als de PvdA. Bij de laatst gehouden verkiezingen voor de Tweede Kamer, in september 2012, behaalde de PvdA 38 zetels en GroenLinks vier.

ZIE OOK: Haagse zorgruzie: wat verandert er voor jou?

Van de ondervraagden vindt 76 procent het goed dat de Eerste Kamer de wet van minister Edith Schippers niet heeft aangenomen. 66 procent beoordeelt het optreden van de drie tegenstemmende senatoren Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst als positief. Ook een merendeel van de VVD-kiezers (54 procent) is van mening dat de zorgwet niet door de Eerste Kamer had moeten worden aangenomen.

29 procent van de ondervraagden denk dat het kabinet het einde van de regeerperiode haalt. 55 procent had graag gezien dat het kabinet nu was gevallen.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore