Een inwoner van Oost-Oekraïne hoorde een enorme knal, toen de MH17 werd neergeschoten. Hij nam kort daarna een aantal foto's, die erop wijzen dat het vliegtuig is neergehaald met een raket vanuit rebellengebied. Correspondent Olaf Koens sprak met hem.
ZIE OOK: Ooggetuige en foto's: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer
Kunt u vertellen wat u hebt meegemaakt op 17 juli?
"De dag voorspelde niets bijzonders. 's Ochtends werd ik wakker en ben ik naar mijn werk gegaan. Om vier uur 's middags kwam ik thuis. En om 16:20 uur hoorden we een explosie. De eerste explosie was niet heel zwaar. 15 seconden later, zoiets, was er een tweede explosie, die harder was en de ramen deed trillen."
Wat deed u toen u de explosie hoorde?
"Explosies waren op dat moment al geen uitzondering. Maar dit was totaal iets anders, die explosie. Dit leek helemaal niet op wat we eerder hadden gehoord. Meteen wilde ik op zoek naar waar het geluid vandaan kwam. Wat was er geëxplodeerd? Waar? Wat? Hoe? Toen ben ik naar het overdekte balkon gerend. Ik keek om me heen en zag niets.
Ik heb die witte baan in de lucht gefotografeerd. Op dat moment wist ik niet wat dat betekende. Voor mij was het gewoon een witte streep: van de horizon omhoog, tot in de wolken waar hij uit elkaar ging. Pas later werd helder wat dat nou was."
Hoeveel tijd zat er tussen de explosie en de foto?
"Dat was een minuut na die explosies, denk ik. Misschien zelfs minder, iets van 30 seconden."
Was u daar alleen?
"Ik was de enige op het balkon. Maar de andere inwoners waren ook allemaal op hun balkonnetjes. Voor elk raam kon je een gezicht zien."
Er zijn dus meer mensen die op dat moment de streep ook gezien hebben?
"Ja, ja."
Zijn er ook mensen die hetzelfde hebben gefotografeerd?
"Dat zou heel goed kunnen. Maar op dat moment, 17 juli, ging er in de stad al het gerucht dat het maken van foto's niet bepaald veilig was. Er werd gezegd: maak geen foto's als je niet in 'ongemakkelijke situaties' terecht wilt komen. Op dat moment was de stad al bezet. Boven het bestuursgebouw hing een vlag, en die was niet de Oekraïense."
Heeft u de camera waar de foto's mee zijn genomen nog?
"Ik heb contact opgenomen met een vriend van mij en hem de foto's gegeven, inclusief de originelen. Die vriend nam contact op met de SBOe (Oekraïense veiligheidsdienst) en bij de SBOe hadden ze belangstelling voor de foto's. Hij heeft ze aan de SBOe overhandigd. Daarna moest ik de details van die foto's nader verklaren en de camera overhandigen."
Hebben ze u daarvoor gecompenseerd?
"Voor vervanging? Natuurlijk. Ze hebben de waarde van de camera vergoed."
Heeft u zelf privé-kopieën gemaakt?
"Ja zeker. Maar ik moest naast de camera ook de flashkaartjes afstaan."
En daarna bent u naar Kiev gegaan?
"Ja, in het begin heb ik direct met de SBOe gesproken. Daarna hebben vertegenwoordigers van het internationale onderzoek via de SBOe contact met mij opgenomen. Dat was begin augustus, toen heb ik ook de camera overhandigd. De SBOe had die zelf niet nodig en heeft de camera aan de Nederlandse onderzoekers overhandigd. Die hadden om de camera gevraagd."
Hebben de onderzoekers ook met u gesproken?
"Ja, ik heb uitgebreid met de onderzoekers van de internationale commissie gesproken. Dat waren twee onderzoekers: een uit Nederland en een uit Australië. We hebben ongeveer drie uur gepraat, en dat gesprek is met een videocamera opgenomen."
Denkt u dat ze uw materiaal kunnen gebruiken?
"Ja, ik denk dat ze het gaan gebruiken. De foto's zijn indirect bewijs. Er zijn geen andere foto's beschikbaar die bewijzen dat die BUK iets afschiet in dat gebied. Terwijl iedereen weet hoe de vork in de steel steekt, is er verder geen bewijs."
Waarom heeft u ingestemd om ons een interview te geven?
"Ik wil rechtvaardigheid. Ik wil dat de mensen die dit hebben gedaan, worden gestraft."
Bent u daar hoopvol over?
"Ik denk dat de waarheid hoe dan ook komt bovendrijven."