Nieuw bewijs MH17

Foto's en ooggetuige: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer

22 december 2014 18:20 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Een foto van de rampplek (niet genoemd in dit artikel). Beeld © EPA

RTL Nieuws heeft foto's in handen die meer informatie geven over de toedracht van de ramp met de MH17. Die beelden en een gesprek met de maker van de foto's bewijzen dat de ramp zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door een luchtdoelraket, afgeschoten uit separatistengebied in Oost-Oekraïne.

Het gaat om een serie hoogresolutie foto's die zijn genomen kort na het afschieten van die raket en direct na het neerstorten van het toestel.

De drie foto's zijn genomen in de omgeving van de rampplek. Op de eerste twee foto's is een verticale rookpluim te zien, die lijken te komen vanaf de plek waar de raket gelanceerd is. Op de derde foto staat een grote zwarte rookpluim, waarschijnlijk vanaf de plek waar het vliegtuig is neergekomen. Om de privacy van de fotograaf te beschermen zijn de foto's niet bijgevoegd.

ZIE OOK: Ooggetuige MH17: 'Mijn doel is rechtvaardigheid'

RTL Nieuws sprak bovendien met de maker van de foto's, een cruciale ooggetuige die op 17 juli werd gealarmeerd door een harde knal. Vanwege zijn veiligheid noemt RTL Nieuws zijn naam niet. "Ik heb die witte baan in de lucht gefotografeerd. Op dat moment wist ik niet wat dat betekende. Voor mij was het gewoon een witte streep: van de horizon omhoog, tot in de wolken waar hij uit elkaar ging. Pas later werd helder wat dat nou was."

De maker heeft zijn camera ingeleverd bij de internationale onderzoekscommissie. Ook sprak hij drie uur lang met een Nederlandse en Australische onderzoeker. 

Analyse RTL Nieuws
Volgens IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT en Eduard de Kam, expert op het gebied van digitale fotografie is er geen spoor van manipulatie op de foto's  te zien.

Voormalig luchtmachtcommandant Theo Rikken, die bij Defensie verantwoordelijk is geweest voor het afschieten van geleide wapens vanaf de grond, heeft de rookpluim op de foto’s bekeken. Hij zegt tegen RTL Nieuws: "Wat je hier zeer waarschijnlijk ziet is het spoor van een missile, van een raket die is afgevuurd."

Zwarte plek
Satellietbedrijf Netherlands Geomatics & Earth Oberservation (NEO) en de TU Delft hebben op verzoek van RTL Nieuws op basis van de foto’s uitgezocht waarvandaan de rookpluim opstijgt. Dat onderzoek leidt naar een akker die er op satellietbeelden van enkele dagen na de ramp er vreemd uitziet. Vanaf deze akker, die op 17 juli in rebellengebied lag, is zeer waarschijnlijk de raket afgevuurd.

Corné van der Sande van NEO zegt daarover: "Op het beeld vóór de ramp zien we een normale akker waar tarwe op staat. Maar na de ramp zien we een zwarte vlek. Die zwarte plek, dat kan verbrande grond zijn."

ZIE OOK: Hoe onderzocht RTL Nieuws de nieuwe MH17-foto's?

Dat de raket vanaf een akker is afgevuurd is niet vreemd, zegt oud-commandant Theo Rikken: "In Oekraïne plaatsen ze dit soort systemen gewoon in het veld. Dus als een raket wordt gelanceerd, veroorzaakt de ontbranding van de motor dat het gras en de struiken verbranden. En daar ontstaat uiteindelijk die donkere rook van."

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het de foto’s in het bezit heeft, en dat ze onderdeel uitmaken van het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp. De maker van de foto’s zegt zelf dat hij zijn toestel aan de internationale onderzoekscommissie heeft overgedragen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore