Rellen Veen

Veen aanvaardt excuses en compensatie justitie

22 december 2014 20:48 Aangepast: 08 januari 2015 01:23
Jongeren na afloop van de bijeenkomst van het OM voor de betrokken jongeren die vorig jaar massaal werden opgepakt. Beeld © ANP

Justitie heeft spijt betuigd aan de jongeren in Veen die op 31 december vorig jaar werden opgepakt. 88 ex-verdachten hebben een schadevergoeding aangeboden gekregen.

Dat gebeurde op een besloten informatieavond in een sporthal in Wijk en Aalburg. Die informatieavond, georganiseerd door het Openbaar Ministerie (OM), werd bezocht door ongeveer zestig mensen.

ZIE OOK: Tientallen onterecht in cel voor rellen Veen

In Veen werden in de nacht van 30 op 31 december in totaal 100 mensen gearresteerd nadat een autowrak in brand was gestoken en de politie was bekogeld met lege flessen en zwaar vuurwerk. Wegens gebrek aan bewijs werden in juli 87 zaken geseponeerd.

200 euro voor elke nacht
Het OM bood vanavond dus 88 ex-verdachten compensatie aan voor de tijd dat zij ten onrechte in voorlopige hechtenis hebben gezeten. Zij krijgen van het OM 200 euro voor elke nacht dat ze ten onrechte in de cel zaten. Het zou gaan om een totaalbedrag van 50.000 euro. De meeste gedupeerden zeiden daarmee akkoord te gaan.

Het OM laat weten dat rekening is gehouden met de 'grote impact' en de 'onzekerheid die aanhoudingen en de lange onderzoekstijd met zich meebracht'. De hoofdofficier van justitie Charles van der Voort maakte de aanwezigen wel duidelijk dat een herhaling van de onregelmatigheden niet aan de orde kan zijn. In Veen is het al jaren onrustig rond de jaarwisseling.

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore