Buitenland

Doorbraak: omwentelingssnelheid toont leeftijd ster

06 januari 2015 09:59 Aangepast: 08 januari 2015 01:17

Astronomen hebben bewezen dat ze de leeftijd van sterren redelijk accuraat kunnen vaststellen via het berekenen van hun omwentelingssnelheid.

Voor het eerst heeft een Amerikaans onderzoeksteam de omwentelingssnelheid van sterren van meer dan een miljard jaar oud gemeten, en de resultaten komen overeen met de voorspellingen, meldt BBC News.

ZIE OOK: Hubble schiet kleurrijk kiekje van verre heelal

Met deze ontdekking is de leeftijd van sterren te schatten, met een foutmarge van minder dan 10 procent. Het vaststellen van de leeftijd van sterren is een van de sleutelvragen binnen de sterrenkunde, net zo belangrijk als bijvoorbeeld het dateren van fossielen is voor het bestuderen van de evolutie.

De nu gebruikte methode kan worden toegepast op zogenoemde 'koele sterren', zonnen die ongeveer zo groot zijn als onze eigen zon, of kleiner. Dit zijn de meest voorkomende sterren in ons sterrenstelsel en ze blijven lange tijd bestaan.

ZIE OOK: Historisch: ruimtetoestel ESA landt op komeet

"Ze fungeren als lantaarnpalen, die zelfs de oudste delen van ons sterrenstelsel verlichten", zegt Dr Soren Meibom van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica.

RTL Nieuws
`