Nederland

Artsen onder druk gezet om euthanasie

06 januari 2015 11:34 Aangepast: 06 januari 2015 11:50
Beeld © ANP

Zeven op de tien artsen zijn wel eens onder druk gezet om euthanasie uit te voeren. De druk van patiënten en naasten neemt de laatste jaren toe.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 455 artsen, van wie de helft afgelopen tien jaar euthanasie heeft uitgevoerd.

"Het is een wijdverspreid misverstand dat iedere Nederlander recht heeft op euthanasie'', stelt Rutger Jan van der Gaag, voorzitter van artsenorganisatie KNMG.

Strafbaar
In de wet staat dat euthanasie strafbaar is, maar mag onder bepaalde omstandigheden wel worden uitgevoerd. Dan moet er sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Ook mag er geen alternatief meer zijn. Het verzoek moet getoetst zijn door een tweede, onafhankelijke arts. "Maar een arts heeft altijd het recht het verzoek te weigeren, bijvoorbeeld om principiële redenen. Het is dan wel gebruikelijk dat hij de patiënt doorverwijst naar een collega.''

ZIE OOK: Kinderarts: Maak euthanasie voor jonge kinderen mogelijk

Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal artsenorganisaties, onder 455 artsen, van die de helft de afgelopen tien jaar euthanasie heeft uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat bijna 10 procent van de artsen principieel weigert euthanasie te plegen.

De artsen zeggen dat ze de emotionele belasting, de administratieve belasting en de belasting in tijd het zwaarste vinden aan het uitvoeren van euthanasie. Bijna 90 procent van de artsen die deelnamen aan het onderzoek vindt dat de samenleving meer oog moet hebben voor de belasting van artsen rondom euthanasie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore