PVV'ers stappen op

Bontes praat met twijfelende PVV'ers

07 januari 2015 11:33 Aangepast: 08 januari 2015 01:17
Beeld © ANP

Tweede Kamerlid Louis Bontes van de partij Voor Nederland (VNL) is blij met de overstap van twee PVV-Statenleden naar zijn partij.

Hij heeft contact met nog enkele andere PVV'ers in de provincies die erover nadenken om de partij van Geert Wilders te verlaten. Dat zei Bontes tegen het ANP.

Bontes zelf stapte vorig jaar met Joram van Klaveren uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer. Sindsdien bouwen ze samen aan VNL. De partij doet niet mee aan de provinciale verkiezingen dit voorjaar maar richt zich op de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Die zijn voorzien in 2016 tenzij het kabinet eerder valt en er verkiezingen worden uitgeschreven.

De twee overstappers, Matthijs Jansen uit Groningen en Marc van Kampen uit Gelderland, verliezen dus in ieder geval hun zetel in de Staten na de verkiezingen. Vorig jaar sloot ook Stephan Jansen, PVV-Statenlid in Zuid-Holland, zich al aan bij VNL.

Ontevreden over koers
Matthijs Jansen maakte eerder vandaag bekend dat hij zich niet meer kan vinden in de partijkoers. "De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald", aldus Jansen in een verklaring. Ook is hij ontevreden over 'de verharding van de standpunten omtrent de islam'. Hij is niet eerder overgestapt, omdat hij goed overweg kon met zijn collega's en de partij graag van binnenuit wilde veranderen.

Marc van Kampen keerde eind vorig jaar de PVV de rug toe. Hij zei vooral veel moeite te hebben met de toenadering van Wilders tot het ultrarechtse Front National. Bontes ziet ook bij de andere twijfelaars een rode draad in het ongenoegen over 'het opschuivende extremisme' van de PVV.

Bontes prijst de overstappers als kundige mensen die belangrijk zijn om VNL verder te versterken. Hij zegt al tientallen kandidaten te hebben die eventueel voor zijn partij de Tweede Kamer in willen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore