Kennis luchtruim Oekraïne

Onderzoeksraad kon zelf niet bij staatsgeheimen MH17

07 januari 2015 12:13 Aangepast: 09 januari 2015 09:56
Beeld © Jeroen Akkermans / RTL Nieuws

De Onderzoeksraad voor Veiligheid had zelf geen toegang tot informatie bij de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over het luchtruim in Oost-Oekraine, voorafgaand aan de ramp met MH17.

Daarom heeft voorzitter Joustra gevraagd om de toezichthouder CTIVD extra onderzoek te laten doen. Dit blijkt uit twee brieven van 13 november, die de Onderzoeksraad op verzoek van RTL Nieuws openbaar heeft gemaakt.

De Onderzoeksraad doet sinds juli ook onderzoek naar de gekozen vluchtroute, en moet ook weten wat onze geheime diensten wel en niet wisten. "Het is van belang te onderzoeken of bij de inlichtingendiensten AIVD en MIVD voor dit onderzoek relevante informatie berust", schreef Joustra (.pdf) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie.

ZIE OOK: Vliegroute MH17: onderzoek rol geheime dienst 

Joustra zegt verder dat de Onderzoeksraad slechts 'beperkt' toegang heeft tot dit soort informatie, en dat het daarom belangrijk is dat de onafhankelijke toezichthouder dit alsnog onderzoekt. Gisteren werd duidelijk dat een onderzoek is ingesteld naar wat onze geheime diensten wisten over de gevaarlijke situatie in het luchtruim, en waarom dat wel of niet is gemeld aan betrokken luchtvaartinstanties.

Eerder zei minister Opstelten in de Tweede Kamer dat onze inlichtingendiensten niet hebben gewaarschuwd, maar dat dat wel gebruikelijk was als er belangrijke informatie beschikbaar is. De Tweede Kamer wil al langere tijd weten welke overheidsinstanties op de hoogte waren van de situatie in het luchtruim, en wat er met die informatie is gebeurd.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore