Kennis luchtruim Oekraïne

Veiligheid luchtruim Oekraïne: 'Slechts helft vragen beantwoord'

09 januari 2015 09:02 Aangepast: 09 januari 2015 09:55
Beeld © Jeroen Akkermans

De regering is veel te vaag over wat er precies bekend was over de veiligheid van het luchtruim boven Oost-Oekraïne.

Dat vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft samen met D66'er Sjoerd Sjoerdsma gevraagd wat Nederland nou precies wist van de situatie in het land. 

ZIE OOK: Foto's en ooggetuige: raket uit separatistengebied haalde MH17 neer

Gisteravond laat gaf het kabinet antwoord: drie dagen voor de MH17-ramp wisten verschillende ministeries dat het luchtruim boven Oekraïne niet veilig was

Een diplomaat had informatie gekregen over het neerhalen van een Oekraïens militair vliegtuig op 14 juli boven het oosten van het land.

Niet tevreden
Omtzigt is niet tevreden met de antwoorden, vertelt hij RTL Nieuws: "Slechts de helft van de vragen is nu beantwoord. Wie precies wanneer op de hoogte was, dat wil men nog niet zeggen. En dat moet men nu gaan vertellen. We hebben er maanden naar gevraagd en nu wordt langzaam duidelijk dat Oekraïne dit in juli zelf in een briefing heeft meegedeeld."

Omtzigt wil nu van het kabinet horen wat er precies is gezegd door Oekraïne. "En waarom er geen actie ondernomen is. Want vergeet niet: Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vlogen nog wel over Oost-Oekraïne, maar de Franse en Britse luchtvaartmaatschappijen vlogen er niet meer over heen." 

Ook Sjoerdsma overweegt vervolgvragen te stellen, zei hij tegen de NPO-radio.

 

Hij verbaast zich ook over het tijdstip waarop de antwoorden zijn gegeven. "Ik kan me niet voorstellen dat zo laat nog iemand werkt.''

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore