Ga naar de inhoud
Criminelen produceren kentekenplaten

Criminelen kraken productie kentekenplaten

Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en met dezelfde kleur als hun eigen wagen Beeld © RTL Nieuws

Criminelen hebben de productie van kentekenplaten gekraakt en kunnen daardoor op grote schaal kentekenplaten van bestaande auto's kopiëren.

Bij een serie inbraken zijn in totaal 30.000 blanco kentekens gestolen en twee persen om ze te bedrukken. Dat blijkt uit een intern politierapport dat in bezit is van RTL Nieuws.

Onwetende eigenaren van wie het kenteken is gekopieerd worden geconfronteerd met torenhoge boetes van snelheidsovertredingen die zij niet hebben begaan.

Blanco platen
Uit het rapport blijkt dat de afgelopen tien jaar bij 60 kentekenplaatfabrikanten is ingebroken. De blanco platen die daarbij zijn buitgemaakt worden ingezet in het criminele circuit. Volgens de politie wordt 'elke nacht wel ergens een overval, inbraak of een drugsdelict gepleegd met behulp van valse kentekens, zonder angst te hebben opgespoord te worden.'

Het zelf drukken van kentekens heeft voor criminelen grote voordelen ten opzichte van diefstal. Na diefstal doet de eigenaar aangifte bij de politie, en wordt een kenteken als gestolen geregistreerd. Een gekopieerd kenteken blijft onopgemerkt en kan dus lange tijd worden gebruikt.

Dezelfde kleur
Criminelen zoeken auto's van hetzelfde type en dezelfde kleur als die zijzelf gebruiken. Ze nemen daarvan het kenteken over, en feitelijk ook de identiteit van het voertuig en de eigenaar. Ze zijn zo onvindbaar voor bewakingscamera's en ANPR-systemen. Bij een staandehouding gaan agenten volgens het rapport doorgaans akkoord met de toezegging van de crimineel dat hij kentekenpapieren later komt tonen op het politiebureau.

ZIE OOK: Slachtoffer kentekenfraude: in 3 weken 3500 euro aan boetes

De automobilist van wie het kenteken is gekloond is de dupe. Zo kreeg Paul Piebinga in drie weken tijd tientallen bekeuringen ter waarde van in totaal 3500 euro. Niet alleen voor snelheid, maar ook parkeerboetes en rekeningen voor tanken zonder te betalen. Hij kan per geval aantonen dat hij het niet is geweest. Toch moet hij elke boete afzonderlijk tot aan de rechter aanvechten. Hij is daar al ruim twee jaar mee bezig en het eind is nog niet in zicht.

De schade als gevolg van het namaken en stelen van kentekens loopt op tot 60 miljoen euro per jaar.

Eén centrale plek
De politie en de autobranche hebben in 2013 voorgesteld om actie te ondernemen, zoals door het plaatsen van een veiligheidschip (RFID) op het kenteken. Andere maatregelen die worden voorgesteld zijn het op één centrale plek produceren van kentekens en een betere antidiefstalbevestiging van de nummerplaten.

Tot dusver is er nog weinig met die adviezen gedaan. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), de instelling die de registratie van voertuigen verzorgt, laat in een reactie weten dat sinds het verschijnen van het politierapport in 2013 geen nieuwe concrete maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat kentekenplaten worden nagemaakt.

Er zijn bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu nog geen concrete plannen om het productiesysteem te veranderen. Het ministerie van Justitie zegt dat bij het wijzigen van de uitgifte van kentekenplaten veel komt kijken - zoals kosten, privacy en techniek. Daar wordt op dit moment nog over gesproken.

Bron: RTL Nieuws