Criminelen produceren kentekenplaten

Opstelten belooft oplossingen tegen kentekenfraude

13 januari 2015 15:23 Aangepast: 13 januari 2015 15:59
Minister Opstelten (archieffoto). Beeld © ANP

Minister Opstelten gaat met het Openbaar Ministerie bekijken hoe slachtoffers van kentekenfraude kunnen worden geholpen. Hij bekijkt ook de mogelijkheid tot de invoer van een chip om diefstal van kentekenplaten tegen te gaan.

RTL Nieuws onthulde gisteren een rapport waar melding wordt gemaakt van grootschalige kentekenfraude. Criminelen zijn door een reeks inbraken in staat om zelf kentekenplaten te drukken. Zij kopiëren kentekens van bestaande auto's, waardoor de echte eigenaar wordt geconfronteerd met allerlei boetes. 

Europees niveau
Zowel over de tegemoetkoming van deze slachtoffers, als over de maatregelen tegen deze fraude is nog niets besloten. Voor de chip zijn er voor- en nadelen, zei hij tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Volgens hem is zo'n chip duur. Ook moet er op Europees niveau naar worden gekeken.

Met name het CDA bestookte de bewindsman met vragen over een bericht dat criminelen drukpersen en blanco kentekenplaten hebben om valse nummerborden te maken. Kamerlid Peter Oskam noemt het een 'persoonlijk drama' voor de slachtoffers en wil graag dat de adviezen die in het geheime rapport staan, worden opgevolgd. 

ZIE OOK: Criminelen kraken productie kentekenfraude

Opstelten vindt de kwestie 'ernstig' en hij komt in maart met een brief erover. Er worden al 'de nodige maatregelen' genomen, zei hij, en er is overleg met allerlei betrokkenen. Volgens de minister is er in 2014 geen aangifte van vervalsing van kentekens gedaan. "Maar dat wil niet zeggen dat het ook niet gebeurd is.''

Meningen
In mei 2013 verscheen er een rapport over de vervalsingen, maar Opstelten vond het niet nodig dat met de Kamer te delen. Toen het door een WOB-verzoek (Wet openbaarbeid van bestuur) toch vrijkwam, bleken hele stukken onleesbaar te zijn gemaakt. Dat was volgens Opstelten omdat het stukken met meningen van ambtenaren waren.

ZIE OOK: De cover-up van Ivo Opstelten (Column)

De researchredactie van RTL Nieuws kreeg uiteindelijk het rapport in handen waar de stukken niet zwart waren gemaakt. Deze stukken gingen over oplossingen voor het criminele fenomeen, zo bleek. "De minister kon er zo mee aan de slag. Maar dat heeft hij niet gedaan", aldus research-verslaggever Siebe Sietsma. "Zelfs de organisaties die namens de autobranche een advies hadden uitgebracht, mochten niet bekend worden."

Opstelten zei tijdens het vragenuurtje te streven naar 'zoveel mogelijk openbaarheid', maar er moet volgens hem wel ruimte zijn voor 'persoonlijke opvattingen van mensen' waarbij je uiteindelijk 'tot conclusies komt hoe te handelen.'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore