Criminelen produceren kentekenplaten

Ombudsman: Zadel burgers niet op met onterechte boetes

14 januari 2015 18:26 Aangepast: 14 januari 2015 19:19
Beeld © RTL Nieuws

De Nationale Ombudsman Frank van Doorn roept de overheid op om slachtoffers van kentekenfraude te helpen, in plaats van op te zadelen met onterechte boetes. Eerder deze week onthulde RTL Nieuws dat criminelen op grote schaal bestaande kentekens kopiëren.

 De onwetende bezitters van de originele kentekens kunnen daardoor in grote problemen komen. Naar aanleiding van de uitzending hebben zich nieuwe slachtoffers gemeld.

ZIE OOK: Criminelen kraken productie kentekenplaten

Anne Lippinkhof en haar man werden twee weken geleden door drie politieauto’s van de weg gehaald en gearresteerd. "Ze zeiden dat onze auto als gestolen stond geregistreerd. Mijn man werd in de boeien geslagen en we werden meegenomen naar het politiebureau in Zeist. Daar werden we in aparte cellen gezet", vertelt zij aan onze researchredactie. Na onderzoek van de politie bleek dat haar kenteken was nagemaakt en op een gestolen auto was gezet. Na excuses van de politie mochten ze naar huis.

ZIE OOK: De cover-up van Ivo Opstelten

Een andere gedupeerde is de 78-jarige Fenna de Boer. Ze woont in een uithoek van Nederland, in Delfzijl en is ruim twee jaar geleden geflitst in Amsterdam.  Maar ze komt helemaal nooit in de hoofdstad, zegt ze:  "Ik ben daar nog nooit geweest met de auto, want dat durf ik niet. Ik ben 78 jaar en vind het mooi geweest."

3500 € onterechte boetes
Paul Piebinga vertelde eerder deze week in het RTL Nieuws dat  hij in drie weken tijd meer dan dertig boetes kreeg thuisgestuurd voor een totaalbedrag van 3.500 euro. Elke boete moest hij apart aanvechten, terwijl duidelijk was dat zijn kenteken was gekloond. Vandaag kreeg hij bericht van het Openbaar Ministerie dat hij morgen niet bij de rechtbank hoeft te verschijnen om zich te verdedigen voor twee onterechte snelheidsboetes. Het OM ziet nu eindelijk in dat Paul slachtoffers is van kentekenfraude.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore