Stokslagen voor blogger

Hoge prijs islamkritiek: 50 stokslagen per week

15 januari 2015 09:39 Aangepast: 15 januari 2015 10:54
Beeld © Amnesty International

Vandaag demonstreert Amnesty International voor de Saudische blogger Raif Badawi. De 31-jarige Badawi bekritiseerde op zijn website de invloed van de islam op de politiek in Saudi-Arabië.

Het kwam hem duur te staan: in juni 2012 werd hij gearresteerd en hij werd vervolgens veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, een geldboete van 224.000 euro en 1000 stokslagen. Vorige week kreeg hij de eerste serie van 50 stokslagen, morgen volgen er weer 50. Op deze beelden zou te zien zijn dat Badawi stokslagen krijgt:

Op zijn weblog Saudi Arabian Liberals stelde Badawi de macht van geestelijk leiders in Saudi-Arabië aan de kaak. Hij sprak zich uit over het gevaar van de verspreiding van extremistisch gedachtengoed op universiteiten, maar wierp bijvoorbeeld ook de vraag op waarom Valentijnsdag verboden is in Saudi-Arabië. 

Proces is een farce
Volgens mensenrechtenorganisaties als Amnesty International is het proces tegen Badawi een farce en lijkt Saudi-Arabië met de straf voor Badawi een voorbeeld te willen stellen, zodat andere critici van het regime zich wel tien keer bedenken voor ze hun mond opendoen.

Internationaal is er veel kritiek op de veroordeling van Badawi, en toch blijven sancties uit. Saudi-Arabië is een bondgenoot van het Westen en voert samen met de internationale coalitie van de Verenigde Staten bombardementen uit op de Islamitische Staat in Irak en Syrië. Afgelopen week nog veroordeelde Saudi-Arabië de terroristische aanslagen in Parijs, waarna actievoerders op social media sarcastische spotprenten deelden met potloden en zwepen: 

Website offline gehaald
Het is niet best gesteld met de persvrijheid in Saudi-Arabië. Volgens denktank Freedom House, die de persvrijheid in kaart brengt, is de Saudische regering een van de meest repressieve in de wereld als het om persvrijheid gaat. Persvrijheid is niet vastgelegd in de wet en er staan straffen op het beledigen van religieuze leiders en het koningshuis. Volgens Reporters without borders staat het land qua persvrijheid op de 164ste plek, dat is slechter dan Egypte en Irak. Nederland staat op plaats twee. Verschillende journalisten zitten vast, zoals ook Hamza Kashgari, die een kritisch tweetbericht plaatste over de profeet Mohammed.

De website van Badawi is inmiddels offline gehaald. Zijn vrouw en drie kinderen zijn gevlucht naar Canada. Zijn familie heeft hem al zeker twee jaar niet meer gezien, maar ze blijven hoop houden dat alle internationale druk ervoor zorgt dat Raif Badawi uiteindelijk vrij komt. 

RTL Nieuws/Deirdre Das

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore